Goraždani izlaze na proteste zbog izgradnje zida duž cijele obale rijeke Drine

Simbolično u pet do dvanaest neformalna grupa građana u Goraždu kreće u protestnu šetnju kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog izgradnje zida duž cijele obale rijeke Drine.

U 11:55 sati u Goraždu će biti održana protestna šetnja “Spasimo Drinu” zbog neestetske gradnje i zbog toga što su dijelove obaloutvrde završili u privatnim parcelama. Građani kažu sve to je “spomenik ljudskoj gluposti”.

Nezadovoljni načinom realizacije projekta izgradnje obalautvrda na Drini, poručuju da neće odustati od zahtjeva za uklanjanje betonskog bedema na obali ispod naselja Luka, te da neće dozvoliti ovakvu gradnju u centru grada gdje je takođe planirana izgradnja obalautvrde.

Građani su nezadovoljni i odnosom gradskih vlasti kao i ishodom i zaljučcima vanredne sjednice Gradskog vijeća, čija je većina, kako su istakli, ignorisala njihove argumente o obustavi gradnje betonskog zida

“Pored svih naših usmjenih i pismenih zahtjva sporni zid ispod našeg naselja, naočigled svih, nastavlja se graditi i niko od nadležnih državnih institucija ne želi da zaustavi ovu bespravnu gradnju, niti se zauzima za uklanjanje objekta koji čini diskriminaciju nad jednim dijelom građana Goražda i predstavlja graditeljsko ruglo u narušenoj arhitekturi grada na Drini”, kazao je predstavnik građana Luke Mirsad Kadrić.

Još jednom je izraženo nezadovoljstvo što niko od nadležnih za spornu gradnju, nema odgovore na pitanja koja su i danas ponovljena, a samo neka od njih su – kako se može graditi bez urbanističke dozvole i odobrenja za građenje, bez javnih rasprava i učešća građana i slično.

Dodatno ogorčenje građana izazvali su i stavovi izneseni na sjednici Gradskog vijeća gdje su projektanti istakli da realizacijom ovog projekta ne mogu garantovati za potpunu sigurnost od eventualnih budućih poplava, što nameće dodatna pitanja o opravdanosti ovih aktivnosti – istaknuto je danas.

Projekat izgradnje obalautvrda u Goraždu vrijedan 10,5 miliona KM finansira se kreditnim sredstvima Svjetske banke. Radovi koji se izvode nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici izazvalli su niz, uglavom negativnih reakcija građana najprije kada je uništeno gradsko izletište na lokalitetu Pod orasima, a pojedini građani zbog uzurpacije privatnog zemljišta najavili su i tužbe. Najveći revolt građana izazvala je izgradnja parapetnog zida na desnoj obali u naselju Luka, visine oko dva metra, kojim je u potpunosti onemogućen pogled na rijeku Drinu.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply