Godišnjica Povelje Kulina bana obilježena i u Goraždu

Članovi Udruženja “Kulturna baština” iz Goražda na zanimljiv način obilježili su godišnjicu Povelje Kulina bana. U amfiteatru Ekonomskog fakulteta mladi ljudi iz Goražda, na dan kada je napisana Povelja, upozorili su javnost na uništavanje kulturnohistorijske građe koja predstavlja neprocjenjivu vrijednost u smislu dokaza postojanja bosanske države. Također, predstavljen je i bosanski vitez.

Istorijski posmatrano, Povelja Kulina bana nije, kako neki misle, rodni list BiH, kažu mladi profesori istorije iz Goražda. Povelja je napisana 1189. godine, ali davno prije toga Bosna se spominje u spisima Konstantina Porfirogeneta, što je jedan od ključnih dokaza njenog postojanja. No, vrijednost Povelje neupitna je u smislu neoborivog dokaza viševjekovnog postojanja Bosne kao države. Ono što brine mlade ljude jeste nedogovornost koju pokazujemo prema istorijskom naslijeđu.

Odnos prema istoriji odnos je prema prošlim i budućim generacijama, kaže profesor Sedin Hadžimusić. “Svi slojevi društva se moraju uključiti da bi došlo do malog pomaka. Potrebno je vrijeme za takve stvari, ali se treba raditi strategijski. Ne štitimo svoje, ne znamo o svome, a ko ne zna za svoju prošlost neće znati ni za svoju budućnost”, poručuje on.

Mladi iz udruženja Kulturna baština iz Goražda predstavili su opremu bosanskog viteza, koja je plod mašte, a suština su obilježja koja su utisnuta na toj opremi.

(federalna.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.