Povezano

Godina na izmaku bila je jedna od težih za poljoprivrednu proizvodnju

  • Tekuća godina za poljoprivrednu proizvodnju bila je jedna od težih, ako ne i najteža godina u zadnjih 30 ili čak 40 godina i to zbog velikih šteta na urodu voća, povrća i žita, izazvanih prvo kasnim mrazom, a potom i dugotrajnom sušom”, navodi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, sumirajući na njenom kraju 2021. godinu.
  • Sve ovo odrazilo se na brojna poskupljenja, aktuelna na tržištu, a uticaće i na stočarstvo, obzirom da će se stočari suočiti tokom zime sa nestašicom stočne hrane”, pojašnjava predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističući da su tokom ove godine, u cilju zaštite domaće proizvodnje tražili i uvođenje carina na uvoznu robu, ali da nažlost u tome nisu i uspjeli.

Zbog toga njihov zahtjev za zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje i ovdašnjeg poljoprivrednika, kako navode, ostaje aktuelan i u narednoj godini, te će njegova realizacija biti jedan od najvažnijih zadataka Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH I u 2022. godini.

  • Osim toga samo za održavanje postojeće poljoprivredne proizvodnje na prostoru FBiH nužno je povećati I budžetska sredstava za poljoprivredu i na nivoima kantona, ali I Federacije BiH, a mi smo tražili da ta sredstva za narednu godinu na nivou Federacije BiH budu 150 miliona KM, pa vidjećemo šta će dalje biti”, naglašava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, piše Zenicainfo.ba.
- Marketing -

Najnovije

Popularno