― Marketing ―

Glas iz SDA ponekad se daleko čuje! Mandra pojasnio: Nama ne smeta Istočna interkonekcija, nova firma za distribuciju u FBiH je…

- Marketing -

Član Predsjedništva SDA i član državnog Parlamenta Nermin Mandra je gostujući u emisiji “Odgovorite ljudima” na FTV kazao da im ne smeta Istočna interkonekcija i da je eventualno novo preduzeće za distribuciju gasa u FBiH stvar političkog dogovora.

Mandra je kazao kako su naši građani bili privilegovani u odnosu na Evropu po cijenama po kojim su plaćali električnu energiju i danas je to tako, ali da treba razmišljati o procesima dekarbonizacije.

“Procesi koji se vode u Evropi, dekarbonizacija, ukidanje fosilnih goriva, nama vrlo izvjesno prijeti zatvaranjem termoelektrana. Tada se mi moramo pripremit alternativnim izvorima, plinskim elektranama, kombinovanim ciklusima proizvodnje termoenergije u Termoelektranama Tuzla i Kakanj. Sve su to ozbiljni poslovi u stručnom, naučnom i finansijskom smislu”, kazao je Mandra.

- Marketing -

Poručio je da ne vidi ozbiljne probleme, ni u interkonekcijama, pa ni u istočnoj bez obzira što se radi o ruskom gasu, a posebno ne u južnoj koja će omogućiti stabilno snabdijevanje. “Imamo dobra iskustva u prošlosti koja mogu poslužit za rješavanje ovih problema, svi znamo kroz šta smo prošli i narodi i građani i sa gasnom trebamo napravit relacije da niko nikoga ne ugrožava, da je moguće regulisati odnose i da ima perspektivu za budućnost”, kazao je Mandra.

Osvrnuvši se na pitanje vezano za eventualno novo gasno preduzeće u Federaciji BiH kazao je da se takve namjere mogu vidjeti kroz amandmane koje je predložio HDZ na prijedlog zakona o ugovoru o južnoj interkonekciji sa Hrvatskom. “Dobro može se to naslutit kroz amandmane na zakon koji je u nacrtu. Smatram da se radi o ekonomskoj temi, da bi se formirala neka kompanija treba vidjeti kakve su njene feasibility studije da opstane na tržištu. Ja ću postavit pitanje, a čiji je BH Gas? BH Gas je vlasništvo Vlade FBiH gdje su Bošnjaci i Hrvati dominantno, HDZ uvijek, a onda nekad SDP, nekad SDA, nekad neke druge stranke. HDZ je potpuno ravnopravan, vlasnik i BH gasa, sadašnje firme”, rekao je Mandra.

Rekao je da je neka nova firma koja bi se bavila distribucijom gasa stvar dogovora i kompromisa.

“Ako se dogovore akteri procesa da bude nova koja će neki dio tamo distribucije tamo radit kao Sarajevo gas ovdje u Sarajevu ili neke druge firme, to je stvar dogovora i kompromisa”, poručio je Mandra.

Dodao je da bi zarad uspješnije realizacije ovih projekata zapaljive teme trebalo ostaviti po strani i tražiti rješenja jer su ciljevi isti.

“Ovdje treba tražit rješenja. Ciljevi su isti, treba nam južna interkonekcija, ne smeta nam istočna koju preferira Dodik. I sjeverna i zapadna su dobrodošle u elektroenergetskom sektoru”, rekao je Mandra.

Kazao je kako se radi o nekih 13 mogućih interkonekcija i da to treba uredit normativno sa državnog nivoa, regulisati oblasti i da ne vidi ozbiljne probleme. Poručio je da mu nije jasno zašto se RS tako ultimativno protivi kada se zna da je država ta koja potpisuje međudržavne ugovore i preuzima određene obaveze.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...