Ginekolozi objasnili koliko su opasne zimske aktivnosti za vrijeme trudnoće


Naime, ovaj savjet se mijenja ovisno o vrsti aktivnosti, a one koje su popularne za vrijeme zimskih mjeseci su one oko kojih je potreban oprez. Ako planirate provesti vikend na snijegu s obitelji, sanjkanje je možda jedna od zabavnih aktivnosti koje ćete poželjeti raditi sa svojom starijom djecom ili isključivo iz vlastite zabave.

- Marketing -

Ipak, upravo je to jedna od aktivnosti koja nosi neke rizike.

Možete li se sanjkati dok ste trudni?

Ginekologinja dr. Lora Shahine je za Romper izjavila da su svaka trudnoća i svaka osoba jedinstveni i da ne postoji jedna smjernica koja utječe na svaku osobu i svaku trudnoću.

“Općenito, većina trudnica ima nizak rizik od opasnosti i mogu uživati u puno aktivnosti i trudnoći i biti sigurne. Ako neka ima povijest kompliciranih trudnoća u prošlosti, a liječnički tim ju je pomno pratio zbog problema s vratom maternice ili krvarenja u trudnoći, vjerojatno će je savjetovati da ne riskira s nekim fizičkim aktivnostima.”

Ginekologinja dr. Kecia Gathier slaže se i kaže da se o svakoj potencijalno napornoj aktivnosti na otvorenom uvijek treba dogovoriti sa svojim liječnikom, ali sanjkanje posebno iziskuje oprez.

“Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, ‘trebalo bi izbjegavati aktivnosti s visokim rizikom od pada ili traume abdomena tokom trudnoće’. Sanjkanje je veliki rizik za sudar i ozljede trbuha”, kaže ona. „Trauma abdomena može uzrokovati abrupciju posteljice – odvajanje posteljice od maternice, dok je fetus još uvijek unutar maternice – što može smrtonosno ozlijediti i majku i dijete.”

Promjene u ravnoteži za vrijeme trudnoće

Ne zaboravite da vam je ravnoteža malo narušena kada ste trudni zbog rastućeg trbuha. Gathier kaže: “Slomljene kosti, uganuća i istegnuća također su potencijalni štetni ishodi.”

Simptomi abrupcije placente

Abrupcija posteljice može smanjiti ili blokirati opskrbu bebe kisikom i hranjivim tvarima i može uzrokovati teško krvarenje u majke, izvijestila je klinika Mayo. Znakovi i simptomi uključuju vaginalno krvarenje (iako krvarenje možda neće biti vidljivo), bol u trbuhu, bol u leđima, osjetljivost maternice, ukočenost ili kontrakcije koje dolaze jedna za drugom.

Zimske aktivnosti koje treba izbjegavati tokom trudnoće

Dr. Rudolf Probst kaže da su pored sanjkanja – klizanje, čišćenje snijega, saune i hidromasažne kade još neke aktivnosti koje biste trebali izbjegavati tokom trudnoće.

Ako vaše starije dijete zaista želi da se sanjkate zajedno, možda možete pokušati sjesti na sanjke dok vaš partner vuče vas i vaše dijete, ili umjesto toga, pokušajte jednostavno raditi snježne anđele.

Zimske aktivnosti koje možete raditi tokom trudnoće

Probst naglašava da su šetnje po snijegu i, naravno, ispijanje tople čokolade u blizini vatre sigurne zimske aktivnosti u kojima također možete sudjelovati. Također ističe skijanje kao jednu od prihvatljivih aktivnosti, ali samo u slučaju da ste već otprije vrlo vješta skijašica. Ipak, oprez je potreban uvijek jer zdrava i neometana trudnoća je prioritet.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano