Genocid u Srebrenici: Među uhapšenim u Srbiji i “Neđo kasapin”

Hapšenje u Srbiji sedam osumnjičenih za genocid u Kravici nad Bošnjacima 1995. godine AP opisuje da je “najvažnija osoba” koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak “Neđo Kasapin”, i koji je poslije rata postao biznismen u Srbiji.

Prema optužnici Suda BiH, Milidragović, kao komandir voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS) i Aleksa Golijanin, kao zamjenik komandira voda u Centru, počinili su, u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, genocid.

Milidragović ima prebivalište u Beogradu i državljanstvo Srbije, kao i Golijanin, koji je nastanjen u Sremskoj Kamenici (Srbija) – saopćio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

Ko je sve optužen i osuđen za genocid u Kravici

grobnica

Tokom jula 1995., naselje Kravica je bilo jedno od mjesta masovnog pogubljenja muškaraca gdje je više od 1. 000 Bošnjaka strijeljano, piše novinska agencija Patria.

Optuženi za genocid na području naselja Kravice su: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Miloš Stupar,Milenko Trifunović, Petar Mitrović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović,Slobodan Jakovljević, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović, Dragiša Živanović, Branislav Medan, Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić.

Ko je osuđen

Duško Jević, komandant Centra za obuku Jahorina Brigade Specijalne policije na Sudu BiH osuđen je na 32 godine zatvora za genocid počinjen u Kravici, a Mendeljev Đurić, komandir prve čete Centra za obuku Jahorina, MUP RS osuđen je na 28 godina zatvora.

U periodu od 12. do 19. jula 1995. godine Duško Jević i Mendeljev Đurić svjesno su pomagali članovima udruženog zločinačkog poduhvata, među kojima su bili neki viši oficiri VRS te drugi pripadnici civilnog vrha Republike Srpske, koji su postupali u namjeri da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, prisilnim premještanjem oko 40.000 žena, djece i staraca i pogubljenjima po kratkom postupku između 7.000 i 8.000 muškaraca Bošnjaka.

Iako su bili svjesni prisilnog premještanja civilnog stanovništva kao i toga da će muškarci Bošnjaci biti pogubljeni po prijekom postupku, Jević je, zajedno sa Mendeljevem Đurićem, naredio pripadnicima 1. čete da učestvuju u prisilnom premještanju bošnjačkog civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju vojno sposobnih muškaraca, njihovom zatvaranju i držanju u tzv. ‘Bijeloj kući’ te kasnijem masovnom ubijanju zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u skladištu zemljoradničke zadruge Kravica.

Goran Marković, komandir drugog voda prve čete Centra za obuku Jahorina, MUP RS oslobođen je svih optužbi, kao i Neđo Ikonić, komandir druge čete Centra za obuku Jahorina, MUP RS. (NAP)

Inače, veliki broj svjetskih medija objavio je kao glavnu vijest hapšenje u Srbiji za zločine na području općine Srebrenica.

BBC prenosi izjavu zamjenika tužioca za ratne zločine Brune Vekarića koji je kazao da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u “suočavanju sa prošlošću”.

– Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici. Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces – rekao je Vekarić.

Možda vam se svidi

Comments are closed.