Genijalan trik kako spriječiti klijanje krompira i još nekoliko top savjeta za čuvanje hrane

Jedna truhla jabuka u korpi s ostalima pokvarit će i ostale, zbog plina etilena koji ispušta, no ako trhulu jabuku prebacite u kutiju s krompirom, produžit će mu život, jer sprečava klijanje krompira. To je tek jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, da biste duže sačuvali namirnice i održali njihovu kvalitetu. Evo još nekih:

Sitne kolače ili fine kekse kojih ste napekli u velikim količinama za blagdane pohranite u plastičnu posudicu i držite u frižideru s komadićem hljeba koji će povući vlagu kad je kolačići počnu gubiti. Tako će duže ostati prhki i jestivi, piše 24sata.hr.

- Marketing -

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom prije nego što ih pohranite u frižider, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno istisnuli zrak. Uvenulu salatu možete spasiti ako je uronite u ledenu kupku. Veliku posudu napunite hladnom vodom i ponovno će izgledati svježe.

Paradajzu i gljivama više odgovaraju papirnate vrećice. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati tvari koje potiču kvarenje.

Celer ili brokula duže će zadržati svježinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u frižideru i do dvije sedmice.

Luk će duže ostati svjež ako ga objesite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i narezati. Ubacite ga u plastičnu bocu i stavite je u zamrzivač.

Umjesto u originalnoj ambalaži ili plastici zamotajte sir u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu – tako će puno duže trajati. Mekše sireve spremite u aluminijsku foliju, a brojni kuhari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plijesni.

Općenito, da biste spriječili bacanje hrane, namirnice koje treba brže potrošiti čuvajte na prednjem dijelu police ili u nivou očiju u frižideru.

ZALEDITE SVJEŽE ZAČINE

Svježe začinsko bilje možete spremiti u led. Nasjeckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuhanje umaka, supa i variva.

SAČUVAJTE LIMUN DUŽE

Ako trebate samo nekoliko kapi limuna, izbušite rupicu čačkalicom i kroz nju iscijedite sok pa čuvajte limun u frižideru.

BOBIČASTO VOĆE

Svježe jagode, maline i borovnice namočite u ledenoj kupki od octa – razrijedite ocat u vodi u omjeru 1:10, namočite voće, ocijedite i dobro osušite.

Bobičasto voće nakon toga možete čuvati danima u papirnatoj vrećici jer je ocat prirodni ubica plijesni i sredstvo za dezinfekciju.

PARADAJZ ČUVAJTE IZVAN FRIŽIDERA

Paradajz pohranite tako da leži na onoj strani gdje raste peteljka, na ravnoj površini.

Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer ih frižider isušuje. Ako nemate dovoljno prostora, pokrijte vrhove rajčice selotejpom kako ne bi imale dodir sa zrakom pa složite jednu na drugu.

VRH BANANE OMOTAJTE FOLIJOM

Peteljku banana umotajte u foliju da se spriječi oslobađanje etilena pa će duže trajati.

Ako se počnu kvariti, narežite ih i zamrznite za pripremu smoothieja. Kruške neka budu na sobnoj temperaturi dok ne sazru te ih držite u papirnatoj vrećici u frižideru.

I BRAŠNO MOŽE U ZAMRZIVAČ

Brašno koje planirate čuvati duže zamotajte u vrećicu i na nekoliko sati stavite u zamrzivač kako bi hladnoća neutralizirala od nametnika.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano