Generalni sekretar SDA: Republika Bosna i Hercegovina je legitiman politički cilj

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac kazao je uoči današnje sjednice Kongresa SDA kako je “Republika Bosna i Hercegovina” legitiman politički cilj koji se u teoriji može ostvariti legitimnim političkim sredstvima.

– Moramo razlikovati dva pojma: Politički ciljevi su legitimni, ali postavlja se pitanje legitimnosti sredstava kojima se ti ciljevi ostvaruju. Ako vi najavljujete destrukciju BiH, to je nelegitimno. Ako imate cilj da BiH bude građanska, to je legitiman cilj – kazao je Genjac za N1.

Dodao je da moramo razlikovati anti-dejtonsko djelovanje i legitimnost političkih ciljeva.

Prema njegovim riječima, ako se kaže da je cilj Republika BiH onda je to legitiman politički cilj i moguće ga je teoretski ostvariti legitimnim političkim sredstvima.

– Imali smo problema zbog prenošenja jednog medija da se mi zalažemo za bosanski jezik za sve građane. Srećom popravljeno je, ali nam je nanijelo veliku štetu. Mi smo rekli da ćemo se bazirati na bosanski identitet, među kojima je i pitanje jezika. Nikome ne bi palo na pamet da nameće bosanski jezik onome ko govori nekim od jezika konstitutivnih naroda – kazao je Genjac.

Možda vam se svidi

Leave A Reply