Gdje zdrava pamet prestaje: Palestinski iftari i sehuri pod izraelskim granatama

Situacija na relaciji Izrael – Palestina ne smiruje se. Štaviše, konflikt se iz sata u sat pogoršava. Hamas granatira Izrael koji se uspješno brani proturaketnim štitovima. Izrael u svojim vazdušnim napadima prešao crvenu liniju, saopćio je Hamas. Sve se to dešava u svetom muslimanskom mjesecu Ramazanu. Epilog konflikta se, nažalost, ne nazire

Miris ponovnog konflikta mogao se osjetiti već nakon ubistva trojice izraelskih mladića za koje su vlasti Izraela optužile Hamas. Hamas se po tom pitanju nije izjašnjavao, no, to nije spriječilo premijera Izraela, Netanyahua, da objavi otvoreni rat Palestini. “Platit će ubice”, kazao je, pritom mislivši na Hamas. Nedugo potom, na putu do džamije kidnapiran je Mohammed Abu Khadir, sedamnaestogodišnji Palestinac. Mohammedovi otmičari su vozili Palestincima dobro poznat kombi kojim su i ranije kidnapirani Palestinci.

Kidnapiran, pa živ spaljen

Mohammedova majka je u izjavama za medije kazala da je prvo čula da je neko kidnapiran, nakon čega je pokušala stupiti u kontakt sa sinom. “Telefon mu je bio isključen. Zvala sam i zvala, ali ništa”, izjavila je Suha. Saznanje da je Mohammed živ spaljen dodatno je uzburkalo palestinsku javnost. Hamas je nekoliko dana poslije, uvidjevši da je Izrael ozbiljan u nakanama da ozbiljno ugrozi Palestince, također, objavio rat Izraelu. Ovaj put su oni rekli da će neprijatelj platiti za zlodjela. To je bio znak za uzbunu. Palestinski militanti ispalili su nekoliko raketa kao odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze. S druge strane, Izrael je izveo na desetke zračnih napada na Gazu tokom noći. Prema službenim podacima, izvedeno je oko 160 zračnih napada. Ministar zdravstva Gaze u javnost je izašao s podatkom da je u napadima stradalo 32 Palestinaca. Više stotina ih je povrijeđeno. Situaciju dodatno komplicira i činjenica da je Gaza blokirana te da će za nekoliko dana imati ozbiljan problem s medicinskim sredstvima za tretman ranjenih.

Hamas označio sve Izraelce kao metu

Među stradalim Palestincima su četiri žene i troje djece. Vojno krilo Hamasa, kao odgovor na to, objavio je da su od tog trenutka njihovi ciljevi svi Izraelci. Vlada Izraela upozorila je Hamas da će, ukoliko ne odustanu od sukoba, pozvati hiljade svojih rezervista kao ispomoć. Do sada je 40.000 Izraelaca već pozvano u vojsku u status rezervista. Stotine njih već su okružili Gazu. U narednim danima izvjesno je slanje većeg broja vojnika u Gazu s namjerom, tvrde iz kabineta premijera Netanyahua, sprječavanja granatiranja Izraela. Da stanje nije nimalo optimistično potvrdio je i Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera, kazavši da trenutna situacija teško može voditi smirivanju tenzija, naprotiv, može voditi u neke nove, pogubnije sukobe.

Sklonite ruke s palestinskog naroda

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas uvjeren je da razmjer napada, koje Izrale izvodi nad nenaoružanim stanovništvom Gaze, nemaju nikakvo činjenično uporište. Stoga je u svojoj poruci Izraelcima nedvojbeno kazao da neprijatelji sklone ruke s palestinske djece. Trenutno je u izraelskim zatvorima nekoliko desetaka Palestinaca od kojih je većina maloljetna. Koliko je brutalan teror Izraela nad nenaoružanim Palestincima potvrdio je u svom govoru palestinski predsjednik, usporedivši te napade s nacističkim ubijanjima tokom Drugog svjetskog rata. Izraelci su u dosadašnjim napadima gađali i kuće za koje su smatrali da u njima žive čelnici Hamasa ili barem oni koji ih podržavaju. S tim u vezi, nekoliko minuta prije napada, izraelski vojnici su na telefone javljali pojedinim stanovnicima da bježe iz kuća jer će uskoro biti bombardirani.

Koliko Palestina zaista može

Izrael je vojno daleko nadmoćniji od Palestine. Prema procjenama, Hamas ima oko deset hiljada raketa kojima može ozbiljno ugroziti daleke dijelove Izraela. Međutim, to je ništavno u usporedbi s vojnom snagom Izraela. Iako Hamas nastavlja s raketiranjem Tel Aviva, život u tom gradu teče prilično normalno. U pojedinim trenucima oglase se sirene koje signaliziraju moguće opasnosti od raketa. Međutim, na izraelskoj strani do sada nije bilo povrijeđenih. Razlog tome je proturaketni sistem koji je, barem do sada, bio uspješan u presretanju projektila ispaljenih s palestinske strane. Palestinci, pak, nemaju priliku zaštiti se. Prepušteni su sami sebi.

Ramazanski strah

Činjenica da je u toku sveti muslimanski mjesec ne brine čelnike Izraela. Palestince, ionako osiromašene, stavlja na veliku kušnju. Hrane nema mnogo. I ono što ima, u nemiru i strahu se pojede. Iftariti i sehuriti u porodičnom okruženju je opasno. Za Izrael je svaki Palestinac legitiman cilj. Napadi su žestoko pojačani, a kraj se ne nazire. Netanyahu je razgovarao telefonom s ocem djeteta kojeg su brutalno pretukli izraelski policajci. Izvinio se i obećao da će pronaći i kazniti odgovorne. Umjesto toga, ubio je i uhapsio još desetke djece. I to u jutarnjim satima kad djeca idu u džamije da obave molitvu nakon sehura. Hamas je do srijede ispalio oko 120 raketa. Izrael je kao odgovor na to izveo više od 160 zračnih napada. Napadi su izvedeni u večernjim i ranim jutarnjim satima. Baš onda kad se Palestinci iftare i sehure.

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.