― Marketing ―

Gdje ljudi koji rade u trafikama idu u toalet? Odgovor je gori nego što ste mislili

- Marketing -

Rad u trafici je svakako jedan od onih poslova koji nekima sa strane možda djeluje lagano, ali nije nimalo lak.

Osim noćnih smjena, koje ne prijaju organizmu, veliki problem za zdravlje radnika na trafikama predstavlja i odlazak u toalet.

I dok ovu mogućnost mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo, ona pravi velike probleme ljudima koji rade ovaj posao.

- Marketing -

Većina radnika sa trafika nije htjela da govori o mogućnosti da odu u toalet u toku smjene, čak ni anonimno, očigledno iz straha da ne izgube posao, dok su se neki smijali i bili spremni da podijele svoju muku.

Većina je rekla da kada ih priroda pozove, oni jednostavno odu do obližnjeg mjesta na kojem postoji dostupan toalet. Recimo, to mogu biti kafići, butici, pekare, javne ustanove, šta god je najbliže njihovom radnom mjestu. Naravno, računaju na ljubaznost tamošnjeg osoblja da im dozvole da koriste toalet, a srećom i dalje malo lokala funkcioniše po principu one šifre na računu, koja očigledno sprečava ljude kojima je hitno da koriste njihov dragocjeni WC.

Međutim, kada treba da odu u toalet, stvara se novi problem za radnike na koji su ukazali – moraju nekome da ostave trafiku. Jedan radnik se našalio kako je sada naučio da procjenjuje dobro ljude jer nekad zamoli nekog od prolaznika ili mušterija da ostanu tu par minuta. U drugim slučajevima to bude osoba od povjerenja koja radi ili živi u blizini. Uglavnom, čak i kad konačno ode u toalet, radnik mora da strepi da se ne dogodi nešto nepredviđeno u tih desetak minuta, zbog čega bi naravno krivica pala na njega.

Dok su mnogi ispričali da idu u obližnje lokale, jedan radnik je otkrio da se nužda vrši i u samoj trafici. Sve zavisi od njene lokacije. U toj varijanti, unutar same trafike postoji paravan iza kojeg se nalazi posuda u kojoj uglavnom radnice mogu da obave šta treba. Čak je rekao da je u jednoj trafici postojala i kutija za veliku nuždu. Našalio se da nije bilo lako komunalcima nakon što je ta kutija bačena u kontejner.

Priznao je da mnogi muškarci koriste kese za malu nuždu ili jednostavno neko pogodno mjesto iza trafike, važno je samo da vas ne uhvate kamere. Imao je i jedan ekstreman primjer – kolegu koji je trpio osam sati bez odlaska u toalet.

– Ja nikad nisam trpio. Kad moram, ja se snađem – priznao je.

Sljedeći put kad budete pazarili nešto na trafici, sjetite se da ovim radnicima nije nimalo lako. Mnogi ne rade taj posao jer ga vole, već da prežive u sumornoj stvarnosti. Zato barem budite ljubazni.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...