15.7 C
Kakanj
Srijeda, 16 Juna, 2021

Gdje je nestala BiH? Sramotna praksa na pojedinim graničnim prelazima: Zašto pri ulasku u zemlju nisu istaknuta državna obilježja?Umjesto table sa nazivom zemlje u koju ulazite, postavljene su table enormnih razmjera na kojima se nalaze nazivi entiteta.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, oglasila se danas na svom Facebook profilu, povodom dešavanja na pojedinim graničnim prelazima u BiH.

Kako je napisala Marinković-Lepić, na određenim graničnim prelazima u BiH nigdje tabla na kojoj piše u koju zemlju ulazite.

– Kada na pojedinim graničnim prelazima pristižete u Bosnu i Hercegovinu, ne postoji tabla niti oznaka koja vam govori u koju državu ulazite, rekla je Marinković-Lepić.

Umjesto table sa nazivom zemlje u koju ulazite, postavljene su table enormnih razmjera na kojima se nalaze nazivi entiteta.

– Istovremeno, na graničnim prelazima se postavljaju table enormnih razmjera na kojim se nalaze nazivi entiteta iako oni nemaju međunarodni subjektivitet. Primjer ove prakse je i fotografija sa Graničnog prelaza Zupci – Sitnica, kazala je ona.

Marinković-Lepić je zbog toga postavila pitanja predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiju, kao i ministru prometa i komunikacija, Vojinu Mitroviću.

Pitala ih je obavezno da se na graničnim prelazima istakne tabla sa imenom države, na kojoj nedvosmisleno i jasno piše da je u pitanju granični prelaz između države BiH i drugih susjednih država sa kojima naša zemlja dijeli granicu.

– Zbog toga sam postavila pitanja predsjedavajućem Vijeća ministara i ministru komunikacija i prometa da li je obaveza na graničnim prelazima postaviti oznake koje nedvosmisleno upućuju da se radi o graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i drugih država, kakve te oznake trebaju biti te da li je dopušteno da na graničnim prelazima stoje bilo kakve druge oznake osim oznaka države Bosne i Hercegovine?, napisala je Marinković-Lepić na svom Facebook profilu.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO