Gastroenterolog: “Od viška vitamina C raste pritisak! Kako izbjeći predoziranje – 3 voćke i 1 supernamirnica su lijek”

Popularno

Povezano


O značaju vitamina i da li suplementi mogu da zamijene prirodne izvore hranljivih materija, kao i tome šta je potrebno da bi se ojačao imunitet, govorio je prof. dr Vojislav Perišić na “TV Prva”.

- Marketing -

Porasla prodaja supelemenata, a ne voća i povrća. Da razjasnimo, supelementi mogu da budu vitamini, minerali i nevitaminske i nemineralne materije. Vitamini mogu biti rastvorni u vodi i mastima. U prvu grupu spadaju vitamini grupe B, od od B1 do B12 i kod njih ne postoji mogućnost predoziranja, jer se rastvoire u tjelesnim tečnostima i izmokre se. Velika doza vitamina C može da uzrokuju rast krvnog pritiska“, kaže dr Perišić i napominje da je dovoljno da uzmemo jednu jabuku, jednu pomorandžu ili jedan kivi dnevno da budemo “namireni” i tada ne postoji potreba za supementacijom, prenosi “Mondo“.

Ako za salatu još imamo malu porciju kiselog kupusa, mi smo potpuno suplementirani i ne treba nam dodatna doza vitamina C da nam podigne pritisak. Više od 1 g vitamina C ne treba da uđe u organizam. Ako uzmemo više biće povećan pritisak, biće bolova u trbuhu i dugoročno gledano – biće kamena u bubregu.

- Marketing -

Najnovije