FUP: Elvedin Begić osumnjičen za pronevjeru 1,7 miliona KM?

Službenici Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv I.V., B.K. i E.B. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su, u svojstvu odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, počinili krivična djela “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, “Sklapanje štetnog ugovora“, “Nesavjestan rad u službi” i “Povreda ravnopravnosti u zapošljavanju” iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Fena. 

Nezvanično saznajemo da je jedan od osumnjičenih Elvedin Begić, bivši direktor JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, a sadašnji predsjednik Nogometnog saveza BiH. Za navedena krivična djela terete se i Ivan Veličan direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo te Bakir Karahasanović, bivši direktor aerodroma.

Policijski službenici ove Uprave su od novembra 2013. godine provodili mjere i radnje po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo s ciljem prikupljanja dokaza iz oblasti finansijskog kriminala i zloupotrebe službenog položaja prilikom provođenja javnih nabavki i zapošljavanja u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo. 

Istragom su utvrđene nezakonitosti prilikom provođenja javne nabavke za izgradnju objekta za smještaj avio-cateringa i restorana društvene ishrane, zaključenja ugovora sa preduzećem – izvođačem radova u vrijednosti višoj od 2.500.000 KM sa PDV-om, a da pritom nije postojalo odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za njegovo građenje, te isplate avansa istom preduzeću u iznosu od preko 460.000 KM sa PDV-om, kao i nezakonitosti prilikom promjene namjene istog objekta u poslovno-administrativni objekat i izgradnje objekta čija je namjena promijenjena bez prethodno pribavljenog izmijenjenog odobrenja za građenje, saopćeno je iz Federalne uprave policije. 

Nadalje, istragom su utvrđene i nezakonitosti u postupanju odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, a vezano za postupanje po Zaključku Vlade FBiH i otpisu dugovanja prema JP B&H Airlines u iznosu od 1.923.683,44 KM, s obzirom na to da odgovorni nisu zaštitili imovinu JP Međunarodni aerodrom Sarajevo od gubitaka aktiviranjem naplative mjenice JP B&H Airlines u iznosu 1.200.000 KM, čime su oštetili JP Međunarodni aerodrom Sarajevo za navedeni iznos. 

Istragom je takođe utvrđeno i nesavjesno postupanje odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo prilikom planiranja i otvaranja carinskog skladišta – bescarinske prodavnice CD Shop u Sarajevu, a kom prilikom je preduzeću prouzrokovana šteta u iznosu od najmanje 44.000 KM, kao i prilikom zaključivanja štetnog ugovora sa jednim preduzećem iz Sarajeva, što je za posljedicu imalo štetu i iznosu od najmanje 27.000 KM. 

Utvrđeno je, kako se navodi, i da je zapošljavanje u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo u vremenskom periodu 2011.-2012. godina vršeno suprotno propisima koji regulišu navedenu oblast. 

Na nezakonit način su zaposlene najmanje 33 osobe, po principu „neposredno poznati kandidat“ na preporuke direktora sektora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, čime su uskratili i ograničili pod jednakim uslovima pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenim osobama koje se vode na evidencijama nezaposlenih osoba nadležnih službi za zapošljavanje. 

Ukupna šteta pričinjena JP Međunarodni aerodrom Sarajevo naprijed opisanim postupanjem odgovornih osoba iznosi najmanje 1.735.000 KM. 

Tokom rada na ovom predmetu, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili saradnju sa Vladom FBiH, Uredom za reviziju institucija FBiH, Finansijskom policijom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim policijskim i javnim organima, navodi se u saopćenju Federalne uprave policije.

Radiosarajevo.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.