“Fridays for Future”, borba protiv klimatskih promjena: Mlada švedska aktivistica (16) organizovala proteste ispred Bijele kuće

0

Švedska aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg (16), koja je nakon petnaestodnevne plovidbe preko Atlantskog okeana stigla jedrilicom u New York, ispred Bijele kuće je organizovala proteste, javlja Anadolu Agency (AA).

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Mlada Šveđanka je nakon New Yorka protest pod nazivom “Fridays for Future”, koji je inicirala s ciljem borbe protiv klimatskih promjena, održala i u američkoj prijestolnici Washingtonu.

Na protestu ispred Bijele kuće okupio se veliki broj učenika, studenata i aktivista za borbu protiv klimatskih promjena.

Thunberg je u augustu 2018. godine pokrenula protest pred Parlamentom Švedske kako bi izvršila pritisak na tamošnje vlasti da poduzmu potrebne mjere u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Nakon toga protesti “Fridays For Future” u Europi i mnogim zemljama u svijetu postali su svojevrsni simbol protesta učenika i studenata u borbi protiv klimatskih promjena.

Thunberg će 23. septembra u New Yorku učestvovati na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda koji su najavili da će je dočekati uz najviše počasti i flotilom sa 17 jedrilica – po jedna za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja koje je ova međunarodna organizacija planirala ostvariti do 2030. godine.

Njezin dolazak u New York označava kraj putovanja na koji je pošla 14. augusta iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od aviona, ne ispušta štetne gasove.