Franck do sada u proizvodni pogon u Grudama uložio 6 miliona KM

”Proizvodni pogon za proizvodnju i preradu kafe kompanije Franck u Grudama nedavno je uspješno završio postupak certifikacije po standardu ISO 22000, a u sklopu tog certifikata je dobiven i HACCAP certifikat”, izjavio je danas u Grudama Edin Škaljić, country menadžer kompanije Franck za BiH.

Prilikom obilaska proizvodnih pogona u Grudama, koji je ova kompanija organizirala za medije, Škaljić je istaknuo da je tržište BiH od iznimne važnosti za kompaniju Franck, odmah poslije Republike Hrvatske.

Kompanija Franck je po njegovim riječima prisutna na tržištu BiH već 120 godina, a 2008. Franck je pokrenuo pogon za preradu i proizvodnju kafe u Grudama, a sjedište kompanije je u Sarajevu.

Ova investicija, kako je dodao Škaljić, spada u greenfield projekte i do sada je uloženo više od šest miliona maraka.

U Bosni i Hercegovini zapošljavaju 90 ljudi, a u samoj tvornici oko 30 stručnih kadrova.

”U našoj tvornici radimo proizvodnju mljevene kafe, tu radimo dva brenda, poznatu jubilarnu kafu a pored toga radimo i gloriju. Na istom lokalitetu se proizvodi espresso bonus, a također se bavimo proizvodnjom i pakovanjem ugostiteljskog šećera” kazao je Škaljić.

Dodao je da su, što se tiče mljevene kafe, jedan od vodećih proizvođača na tržištu BiH.

”Godišnje proizvedemo oko 2.000 tona mljevene kafe, a kada je riječ o espressu tu se možemo pohvaliti da smo tržišni lider i da držimo 30 posto tržišta segmentu ugostiteljstva u BiH” istaknuo je Škaljić.

Naveo je da po nekim istraživanjima oko 80 posto stanovništva starosti od 18 godina konzumira jedan oblik kafe, bilo da se radi o mljevenoj kafi, kapučinu…

(fena)

Možda vam se svidi

Comments are closed.