Film Jasmile Žbanić o Srebrenici nagrađen višeminutnim aplauzom na festivalu u Veneciji

0

Film bh. rediteljice i scenaristkinje Jasmile Žbanić premijerno je prikazan na Venecijanskom film festivalu, a prve reakcije su sjajne, bar ako je suditi prema video zapisima koji su podijeljeni na Facebooku.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Film je nagrađen višeminutnim aplauzom publike, a ekipa filma se nakon završetka poklonila i zahvalila prisutnima.

Podsjećamo, Žbanić je danas prisustvovala press konferenciji u Veneciji, te je ovom prilikom objasnila kako je veoma sretna što ima priliku prisustvovati 77. izdanju Venecijanskog film festivala.

Jasmila Žbanić uoči premijere filma o Srebrenici: Vojnici UN-a nisu suosjećali s muslimanima

“Kada je riječ o filmu ‘Quo Vadis, Aida’ mi smo željeli ispričati priču o ženama koje su u izgubile svoje sinove, muževe, članove porodice. Neke žene su izgubile čak 16 članova svoje porodice u ratu u BiH. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene, na osnovu njihovih priča, i svemu onome što sam pročitala o njima, kako su živjele tada i kako žive sada”, rekla je Žbanić.
]
Ekipa filma “Quo Vadis, Aida?” uz izvedbu Amire Medunjanin prošetala crvenim tepihom u Veneciji

Scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković, Johan Heldenbergh i Raymond Thiry danas su prije premijere prošetali crvenim tepihom filmskog festivala u Veneciji. Pjesme “Što te nema” i “Ružo moja” u interpretaciji Amire Medunjanin pratile su ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom,piše Klix

 

[bar group="4078"]