14.7 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Fikret Hodžić pisao posredniku za respiratore: “Fadil je težak kao tuč, brate radimo posao od 10 miliona, samo da vidimo šta… Zamrzio sam ime zbog njega”U Sudu BiH danas je prezentirana komunikacija između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića predstavnika “EXOTRADE” firme iz Rijeke a koja je bila posrednik u nabavci respiratora iz Kine. Inače, radi se o sedam komunikacija prema telefonskom listingu, od kojih je pet poziva i dva SMS-a čiji je sadržaj nepoznat.

U sudnici Suda Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”. Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Na današnjem ročištu tužilac Mirza Hukeljić nastavio je izvoditi materijalne dokaze među kojima su kao i na jučerašnjem ročištu bili mailovi te viber i watsapp poruke.

Prezentirana je komunikacija između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića predstavnika “EXOTRADE” firme iz Rijeke a koja je bila posrednik u nabavci respiratora. Inače, radi se o sedam komunikacija prema telefonskom listingu, od kojih je pet poziva i dva SMS-a čiji je sadržaj nepoznat.

Hukeljić je prezentirao dokaze o komunikaciji Hodžića i Mrića koje se odnose na 31. mart i 1. april 2020. Tužilaštva smatra da je upravo ovaj moment bio ključan za određivanje jedinične cijene respiratora.

Tužilaštvo tvrdi da je prema porukama koje su razmjenjivali Hodžić i Marić cijena jednog respiratora HC-VE003 42.900 eura, odnosno ukupne cijene od 4,2 miliona eura bez troškova prijevoza, te da su baš ti respiratori bili u ugovoru o nabavci, ali oni nikada nisu dostavljeni, već druga tipa aparata.

U nastavku dopisivanja Marić pojašnjava razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, a Hodžić to prenosi Novalićevoj sekretarici Bahri Džaki koja je svjedočila ranije.

-Invazivni su za kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvazivni služe za dotok zraka, odnosno za manje bolnice i ambulantna kola te nisu za teže bolesnike – piše Marić.

U jednoj od poruka Hodžić navodi Mariću: “Fadil je težak ko tuč, brate radimo posao od 10 miliona samo da vidimo šta…” Tužilaštvo je u svojoj tvrdnji navelo da je optuženi Hodžić prije zaključenja bilo kakvog ugovora i finalnog dogovora znao sa kolikom količinom državnog novca će raspolagati.

Oni su u istoj komunikaciji razgovarali o načinu na koji će nabaviti respiratore.

Marić mu šalje fotografiju televizora na kojem se vidi Fadil Novalić i kaže: “Gdje god pogledaš Fadil”, a Hodžić odgovara: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega”.

Marić poslije toga dodaje: “Neka tuku, isplatit će se”, a Hodžić mu šalje:” Ma brate nestručni ljudi, gori nego ja, a kupuju opremu”.

Nakon toga Marić mu šalje ponudu za medisinsku opremu u PDF formatu sa fotografijama zaštitnih odjela, maski i naočala, a Hodžić konstatira: “Bravo brate imat ćeš samnom odličan posao” te dodaje da za sve država garantira.

Kako je navedeno u komunikaciji iz između Marića i Hodžića oni su dogovorili kupovinu 100 respiratora koji su po komadu koštali 42.000 eura. Marić je čak poslao Hodžiću primjer pisma namjere Republike Srbije prema Kini za nabavku respiratora, a prema kojem je kada je to dostavljeno u njegov kabinet Novalić sačinio tekst pisma namjere u odnosu na Federaciju BiH. Tužilac Hukeljić prezentirao je dva dokumenta prvi je bio nepotpisan i bez pečata, a u njemu je navedeno da FBiH od Kine traži isporuku 200 respiratora, dok se u drugom dokumentu koji je potpisan i sa pečatom traži 100 respiratora.

Inače, Hodžić se porukom javio ranije Novaliću a kako je naveo u tekstu preporučio ga je izvjesni Asim.

Hodžić je 29. marta telefonom šest puta ostvario komunikaciju s Novalićem, a prva je Hodžićeva poruka premijeru bila:

– Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu.

Novalić je odgovorio “Ok” te mu poslao svoju privatnu mail adresu.

Hodžić nakon toga šalje mail i o tome SMS-om obaviještava Novalića, a ovaj mu se u odgovoru zahvaljuje i proslijeđuje sa svog privatnog maila na službeni u uredu premijera. Tužioci su izvođenjem ovog dokaza željeli sudu pokazati namjeru i postupanje Novalića i Hodžića da nezakonito nabave respiratore i drugu medicinsku opremu.

Hodžić dan kasnije šalje poruku Novaliću: “Premijeru samo da Vas obavijestim da dobio mail iz Kine. Prodaja respiratora rapidno raste jučer su prodali 5.000 komada. Nisam siguran koliko još mogu garantirati ponudu”.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO