FIFA najavila strožije kazne za rasizam

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) najavila je strožije kazne u borbi protiv rasizma, a ažurirani Disciplinski pravilnik počet će se primjenjivati od ponedjeljka, 15. jula.

Nakon gotovo 15 godina bez velikih promjena u Disciplinskom kodeksu, nova verzija je razvijena u dogovoru sa šest konfederacija i drugim ključnim dionicima nogometa. On je bolje strukturiran, jasniji, sažetiji, sa 147 na 72 članka….

Promjene su uslijedile nakon niza incidenata na utakmicama prošle sezone u nacionalnim prvenstvima, ali i međunarodnim takmičenjima, prenosi Hina.

U dogovoru s mrežom Fare, načelo nulte tolerancije na rasizam i bilo koji oblik diskriminacije ažurirano je u skladu s nedavnom izjavom predsjednika FIFA-e da diskriminacija nema mjesta u nogometu.

Na popisu kazni su igranje bez gledatelja, igranje na neutralnom terenu, oduzimanje bodova, izbacivanje u niži rang takmičenja, izbacivanje s turnira ili budućih, ponavljanje utakmica…

Minimalna zabrana za igrače ili dužnosnike povećava se s pet na 10 utakmica, a omogućit će igračima žrtvama rasističkog ponašanja da daju izjave i učestvuju u postupku.

Ažurirani disciplinski pravilnik proširuje opseg onoga što se smatra diskriminacijskim ponašanjem na sve što se odnosi na rasu, boju kože, etničku, nacionalnu ili društvenu pripadnost, pol, invaliditet, seksualnu orijentaciju, jezik, vjeru, političko mišljenje, bogatstvo…

Novi pravilnik uključuje i mogućnost izricanja zabrane transfera klubovima koji ne ispunjavaju obaveze u slučajevima koji se obrađuju od strane FIFA-e i Arbitražnog suda za sport, javlja Fena.

Kao opće pravilo, utakmica se automatski gubi ako je sudij prekinuo susret nakon što je primijenio postupak u tri koraka za diskriminacijske incidente.

-Disciplinska komisija FIFA-e može dopustiti žrtvi da da izjavu i tako sudjeluje u postupku. FIFA neće iznevjeriti žrtve rasističkih zlostavljanja – navodi se u priopćenju.

-Za prvi prekršaj ograničit će se broj gledatelja i donijeti novčana kazna od najmanje 20.000 švicarskih franaka – dodali su iz FIFA-e.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar