“Fićo” slavi 60 rođendan: Priča o legendarnom modelu koji je motorizirao Jugoslaviju

0

Ideja je bila jednostavna. Trebalo je konstruisati automobil koji će moći da kupe upravo radnici koji su ga napravili na proizvodnoj liniji. Ovu zamisao je još 1951. godine uprava Fiata iznijela genijalnom Danteu Giacosi. Rečeno učinjeno.

Kao svaki genije, Dante Giacosa je konstrukciju novog automobila nacrtao usput, rukom na parčetu papira.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon razrade ideje, predstavio ju je upravi. Oni su, naravno, odmah krenuli da razmišljaju tržišno i počele su varijacije koncepta u zavisnosti od moguće mehanike koja će biti upotrebljena.

Na svu sreću, na kraju je prihvaćena osnova Giacosina ideja automobil dužine 3,2 metra sa samonosećom karoserijom i motorom smještenim iz zadnje osovine.

Prednje točkove vode trugaona ramena oslonjena na poprečnu lisnatu oprugu koja ujedno služi i kao stabilizator, dok zadnja osovina ima uzdužna ramena, spiralne opruge i uljne amortizere.

Giacosa je još morao da konstruiše motor koji je dovoljno kompaktan da bude smješten u “rep” malog automobila.
Na radnom stolu bilo je nekoliko različitih ideja, a na kraju je odabran redni četvorocilindraš zapremine 633 ccm i snage 22 ks.

Imao je viseće ventile smještene u glavi i bregastu osovinu u bloku motora (OHV).

Ovaj motor je začetnik porodice agregata koji su korišćeni u brojnim Fiatovim modelima sve do 2010. godine, kada je ugašena prizvodnja “seicenta”.

Sa ovim modelom u istoriju je otišla i posljednja varijanta ovog motora. U pitanju je čuveni motor od 903 ccm (poznat iz “juga 45″) koji je za “seicento” pravio niko drugi do beogradskog DMB-a!

Premijera Fiata 600 dogodila se na Salonu automobila u Ženevi 1955. godine. Tada je predstavljena osnovna verzija, model sa 2 vrata i 4 sjedišta.

Tačno godinu dana kasnije predstavljene su još dvije verzije: model sa velikim platnenim krovom i “multipla”.
Osnovna verzija sa motorom od 22 ks imala je maksimalnu brzinu od 95 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 80 km/h bilo je potrebno 27 sekundi.

Multipla je jedan od bisera Fiatove istorije i pravi dokaz genijalnosti Dantea Giacose. On je na mehaničkoj platformi Fiata 600 uspio da napravi prvi MPV automobil na svijetu.

Ne samo da je osmislio kompletno novi koncept automobila, već je na minimalnom prostoru uspio da napravi mesta za čak šest odraslih putnika!

To je postigao tako što je vozača i suvozača praktično smjestio iznad prednje osovine, što je omogućilo da se iza prednjeg reda sjedišta oslobodi veliki prostor.

Fabika je proizvodila tri varijante Multiple. Ona sa šest odvojenih mjesta imala je brilijantno razrađen mehanizam obaranja sjedišta – kad se sjedišta u zadnjem dijelu obore, za sobom ostavljaju potpuno ravnu površinu.

Giacosa je predvidio da se ona koristi kao udoban krevet za vrijeme piknika, ali su ga u praksi ljudi koristili za prevoz velike kočičine tereta.

Druga varijanta je bila četvorosjed sa klasičnom klupom za putnike, a treća je bila taksi verzija sa prostorom za prtljag na mjestu suvozača.

Tokom proizvodnje, Fiat je neprestano uvodio sitne promjene i poboljšanja u svoj hit model, a najveća izmjena, takoreći “fejslift” dogodio se 1960. godine, kada je auto preimenovan u Fiat 600 D.

Tada je dobio izgled koji se zadržao praktično do kraja proizvodnje, u kragujevačkoj Zastavi 1985. godine i takvog ga većina nas i pamti.

Pored izgleda naveća novina je motor od 750 ccm sa 26 ks koji je donio osjetno bolje performanse.

Model 600 D imao “kontra” vrata sve do 1964. godine, kada ih je Italija zakonom zabranila. Upravo je ovaj zakon “došao glave” modelu “multipla”, jer njen koncept nikako nije mogao da postoji bez prednjih vrata koja se otvaraju u kontra smjeru.

Njena proizvodnja na veliku žalost kupaca prestaje 1965. godine. Fiat je izrađivao model 600 u fabrici Mirafiori sve do 1969. godine. U matičnoj fabrici ukupno je proizvedeno oko dva i po miliona prvog “seicenta”.

Ovaj model automobila pored Italije proizvodio se između ostalog i u Argentini, Austriji, Španiji i Jugoslaviji. Sklapanje čuvenog automobila u Kragujevcu je počelo 1960. godine, a završeno 1985.

Zastava je počela s proizvodnjom ovog modela 1955. po licenci Fiat 600, i proizvodnja je trajala do 1985. godine.

Prvo je proizveden 600D, s motorom od 633ccm, kao pokusna verzija u sklopu suradnje Fiat – Zavodi Crvena Zastava u Jugoslaviji 1962. godine počinje serijska proizvodnja Zastave 750, automobila gotovo identičnog kao Fiat 600D. U tom trenutku produktivnost i tehnološki razvoj u tvornici Zastava identičan je Fiatovim pogonima.

Razlike nastaju 1970. godine, kada Fiat prestaje s proizvodnjom ovog modela.

Prvi model je bila Zastava 750 M, nastala direktno od verzije Fiat 600 E, koji je imao ugrađen snažniji motor od 767 ccm, termostat i zatvoreni sistem za hlađenje. Prve varijacije unutar Zastavinih modela većinom su pratile dotjerivanje originala; a najvažnije među njima uključuju premještanje otvaranja vrata, uklanjanje kromiranih letvica sa karoserije vozila i postupno uvođenje modernijih mehaničkih sklopova sa novijih Fiatovih modela.

Godine 1975. dolazi poboljšani osnovni model i novi Zastava 750 S koja je imala novi i jači motor od 22 kW, koji je omogućavao ovom mališanu maksimalnu brzinu od 120 km/h, a 1980. na beogradskom sajmu predstavljen je model Zastava 850, dotjerani i pojačani “fićo”, s većim i jačim motorom od 843 ccm i 23,4 kW preuzetim iz Fiata 850, koji je imao maksimalnu brzinu od 125 km/h.