Povezano

Federalna inspekcija: Uskoro pojačane kontrole osovinskog pritiska mase i dimenzije vozila na cestama

U skladu s Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 22. novembra do 24. decembra ove godine, Federalni saobraćajni inspektorat putem federalnih saobraćajnih inspektora za ceste vrši pojačane inspekcijske kontrole osovinskog pritiska ukupne dopuštene mase i dimenzije vozila na magistralnim cestama na području Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o cestama Federacije BiH.

Kontrole se vrše uz prisustvo ovlaštenog vagara JP Cesta FBiH i uz prisustvo predstavnika  organa unutrašnjih poslova-policije, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

  • Zaštita cesta od prekomjernog opterećenja i prekoračenja ukupne mase i osovinskog opterećenja je od iznimnog značaja za osiguravanje nesmetanog i sigurnog saobraćaja i očuvanja projektovanog stanja ceste. Prijevoz vozilima koja prelaze dozvoljenu težinu, osovinski pritisak ili dimenzije dozvoljen je samo uz odobrenje za vanredni prijevoz, ako stanje javne ceste i saobraćaja na njoj to dopušta – obrazložio je Tomislav Mikulić, glavni federalni saobraćajni inspektor po ovlaštenju.
- Marketing -

U prve dvije sedmice pojačanih nadzora izvršene su 34 kontrole u okviru kojih je kod 16 subjekata nadzora utvrđeno prekoračenje ukupne mase i osovinskog opterećenja.

Kazne za ovaj prekršaj su propisane Zakonom o cestama FBiH, a kreću se u rasponu od 1.500 do 15.000 KM za pravni subjekt, od 500 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu i od 200 KM do 1.500 KM za fizičku osobu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno