Federalna agencija organizovala obuku za tužiteljeFederalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom saopćila je da je, u saradnji sa OSCE-om, organizovala obuku za tužitelje pod nazivom „Primjena instituta proširenog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, povezana lica i koordinacija nadležnih tijela u postupku oduzimanja“.

Obuci su prisustvovali glavni kantonalni tužitelji i zamjenici glavnih kantonalnih tužitelja, a podršku organizaciji obuke pružio je Centar za edukaciju sudija i tužioca FBiH.

- Marketing -

– Poseban značaj instituta proširenog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, ogleda u činjenici da se proširenim oduzimanjem omogućava oduzimanje ne samo imovinske koristi povodom koje se vodi krivični postupak, nego i svake imovinske koristi za koju se opravdano vjeruje da potiče iz istog ili drugih krivičnih djela koja su prethodila ili povezana s krivičnim djelom zbog koje se vodi postupak. Adekvatna primjena navedenog instituta je kroz ovu obuku dala učesnicima odgovore na eventualne nedoumice koje su učesnici imali, te im pomogla da prošire znanja iz ove oblasti – istakli su iz Federalne agencije.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić govorio je o proširenom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te pravnom okviru, komparativnoj perspektivi i primjerima iz tužiteljske prakse, dok su ostali predavači govorili o povezanim osobama (grupama društava), osobama s posebnim dužnostima u društvu i s njima povezanim osobama, pranju novca, teoretskom aspektu proširenog oduzimanja i bitnim razlozima uređenja oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te oblike u kojima je stečena, kao i kriminalno političke motive normiranja u pravcu „pojednostavljenja“ procedure s obzirom na brojne poteškoće.

Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i predsjedavajući Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužilaštava Sanin Bogunić je istakao važnost aktivnosti koje provodi Agencija, a koje se odnose na obuku državnih i policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija s ciljem unapređenja efikasnosti, kvalitete, nezavisnosti i transparentnosti pravosuđa, što značajno doprinosi suzbijanju kriminaliteta u BiH, posebno jačanje povjerenja javnosti u pravosudne institucije, te vraćanje vjere u vladavinu prava.

Na obuci prisutni su mogli čuti o najboljim primjerima iz prakse pojedinih tužiteljstava i sudova, kao i iskustva Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u finansijskim istragama i proširenom oduzimanju imovinske koristi.

Obuka, koja je održana od 4. do 6. aprila 2022. godine u Tarčinu, organizovana je u okviru projekta „Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenu regionalnu saradnju u oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine“ koji se provodi pod pokroviteljstvom OSCE-a, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano