― Marketing ―

FDA: Brzi Covid testovi daju lažno negativan rezultat na omikron soj

- Marketing -

Brzi kućni testovi na Covid će vjerovatno dati lažno negativan rezultat na jako mutiranu varijantu omikrona u usporedbi s ranijim sojevima, objavila je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Vijest dolazi u trenutku kada se SAD suočava s velikim porastom slučajeva zaraze za koje stručnjaci kažu da su nedovoljno utvrđeni kao rezultat krize u testiranju, s dugim vremenom čekanja na tačnije PCR testove, prenosi AFP.

U saopćenju, FDA navodi da sarađuje s Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) na proučavanju izvedbe kućnih testova, također poznatih kao “antigen” testovi, na uzorcima pacijenata koji imaju žive verzije omicron varijante.

- Marketing -

“Rani podaci sugeriraju da testovi na antigen otkrivaju varijantu omikrona, ali mogu imati smanjenu osjetljivost”, rekla je agencija.

Osjetljivost je mjera za to koliko je vjerojatno da je test u stanju otkriti pozitivnost na virus.

FDA  će nastaviti odobravati korištenje testova na antigen, koji rade tako što otkrivaju površinske proteine ​​koronavirusa,  i da bi ih pojedinci trebali nastaviti koristiti u skladu s uputama.

Na primjer, neki brzi testovi upućuju korisnike da prođu dva testa, u određenom vremenskom razmaku, kako bi potvrdili negativan rezultat.

Ako je osoba na brzom testu negativna, ali se smatra da je vjerojatno da će imati Covid, bilo zbog simptoma ili izloženosti, i dalje joj se preporučuje da prođe molekularni test “zlatnog standarda” – kao što je PCR.

Oni otkrivaju genetski materijal virusa. Tačniji su jer se mogu napraviti milioni kopija RNK virusa, a čak i male količine virusa postaju vidljive.

- Marketing -

MMF: Inflacija u BiH i dalje povišena

Rast u BiH je usporen dok je inflacija, iako u opadanju, i dalje povišena, saopšteno je iz Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu. U Izvještaju...