Fauci: Povratak u normalno? Možda do kraja 2021.

0

Dr. Anthony Fauci, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, u petak je rekao da se Amerika iz noćne more koronavirusa u normalan život neće vratiti do dugo u 2021. jer će biti potrebni mjeseci za vakcinisanje većeg dijela stanovništva.
 
Fauci, 79-godišnji imunolog, rekao je da i dalje očekuje da će vakcina biti dostupna početkom 2021. godine.
“Ako govorite o normalnosti prije COVID-a, to će biti dobrano u 2021, možda čak prema kraju 2021”, rekao je televiziji MSNBC.
“Dok mobilizirate distribuciju vakcine i vakcinirate i zaštitite većinu stanovništva to neće biti prije kraja 2021. godine.”
Također je izrazio zabrinutost zbog otvaranja zatvorenih dijelova restorana kada postane hladnije.
“Biti u zatvorenom prostoru apsolutno povećava rizik”, rekao je Fauci.
“Zabrinjava me kada vidim da počinju aktivnosti u zatvorenim prostorima a to postaje sve neizbježnije kako ulazite u jesen i zimu.”
U srijedu je guverner države New York Andrew Cuomo dopustio njujorškim restoranima da od kraja septembra ponovno počnu služiti hranu u svojim zatvorenim prostorima.
Diljem SAD-a polako se počinju otvarati restorani, teretane, kina, pozorišta, frizerski i kozmetički saloni.
Izvještaj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdilo je da je među zaraženima dvostruko više onih koji su tokom dvije sedmice prije testiranja bili u restoranu nego u općoj populaciji.
Fauci upozorava da ljudi trebaju posebno oprezni tokom jesenskih i zimskih mjeseci kako bi se zaštitili od virusa.
U SAD-u je u četvrtak zabilježeno 35200 novih slučajeva zaraze infekcijom COVID-19, po podacima sveučilišta Johns Hopkins. Novi koronavirus zarazio je više 6.390.000 Amerikanaca i do sada je povezan s gotovo 192.000 smrtnih slučajeva u SAD-u.
“Dostižemo nivo od oko 40.000 slučajeva zaraze dnevno i oko 1000 smrtnih slučajeva”, napomenuo je Fauci.
radiosarajevo.ba