Fascinantna kućica: Kutak za spavanje, kuhinja i kupatilo u samo 10 kvadrata

Arhitekte iz “Tengbom Architects” osmislili su studentsku kućicu veličine svega 10 kvadratnih metara, koja je priuštiva, ekološka i praktična u smislu dizajna i materijala. Projekat je rezultat uspješne saradnje drvnog proizvođača “Martinsons” i kompanije “AF Bostäder” koja se bavi nekretninama.
Kako bi što bolje odgovorili na potrebe studenata i našli održivo i dostupno rješenje, studio “Tengbom” je upravo uz pomoć studenata dizajnirao praktičnu kućicu. Za uspješnu gradnju priuštive studentske kućice, bili su neophodni inovativno razmišljanje i nova rješenja.
Iako je prostor smanjen sa 25 kvadratnih metara na svega deset, ova kućica pruža kutak za spavanje, kuhinju i kupatilo. Pomoću efikasnog plana kuće i unakrsno lijepljenog laminata od kog je napravljena, cijena izdavanja smanjena je za 50 %, a uticaj na životnu sredinu znatno poboljšan.
Energetska efikasnost je ključna kod dizajniranja novih objekata. Odabir pravih materijala i metoda izrade presudni su za smanjenje emisije ugljenika, pa je za izradu ove kućice izabrano drvo. Kao obnovljivi resurs, odabrano je lokalno drvo i time minimizirana emisija gasova usljed transporta materijala.

Metod izrade odabran je zbog fleksibilne proroizvodnje i tehnike sklapanja koji mogu biti obavljeni na gradilištu i tako uštedjeti vrijeme gradnje.

Možda vam se svidi

Comments are closed.