FAO saopštio: Cijene hrane na svjetskom tržištu padaju šesti mjesec zaredom

Indeks cijena hrane u svijetu opao je u septembru, šesti mjesec zaredom, navodi se u izvještaju koji je danas objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO Indeks cijena hrane u septembru prosječno je u prosjeku bio 136,3 poena, što je za 1,1 posto manje nego u kolovozu, dok je godinu dana ranije ostalo 5,5 posto više od njegove vrijednosti. FAO Indeks cijena žitarica, od kolovoza je poskupio za 1,5 posto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Cijene pšenice na međunarodnom tržištu porasle su za 2,2 posto, što je posljedica zabrinutosti oko usjeva u Argentini i SAD-u.

FAO Indeks cijena mlijeka pao je za 0,6 posto, u velikoj mjeri odražavajući utjecaj slabijeg eura naspram američkog dolara, zajedno sa tržišnim nesigurnostima i sumornim izgledima za globalni ekonomski rast.

FAO Indeks cijena mesa opao je za 0,5 posto, dok je indeks cijena šećera pao za 0,7 posto u septembru, uglavnom vezan za dobre proizvodne izglede u Brazilu zajedno s nižim cijenama etanola i efektima kretanja valute.

FAO je u svom izvještaju smanjio globalnu prognozu proizvodnje žitarica za 2022. godinu, na 2.768 miliona tona, 1,7 posto manje u odnosu na 2021. godinu. Predviđa se da će se upotreba svjetskih žitarica tokom 2022./23. godine smanjiti za 0,5 posto u odnosu na prethodnu sezonu na 2,784 miliona tona.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Očekuje se da će u 2022/23. godini omjer zaliha za upotrebu na svjetskim žitaricama opasti na 29,7 posto, sa 31 posto u prethodnoj godini.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...