Fabrika ostala bez radnika: Prekomandovali službenike iz kancelarije u proizvodni pogon

Zbog pandemije koronavirusa, kancelarijsko osoblje iz Hondine fabrike u SAD angažovano je na sklapanju automobila.

U mejlu koji je zaposlenima poslao generalni direktor fabrike, od službenika koji rade u računovodstvu, kao i odeljenjima za prodaju, razvoj i istraživanje, zatraženo je da zauzmu pozicije pored proizvodne trake.

Kako navode lokalni mediji, Honda je najprije od zaposlenih u kancelarijama tražila da se dobrovoljno prijave za posao u fabrici, da bi kasnije svako od neproizvodnih odjeljenja bilo u obavezi da obezbijedi određeni broj službenika koji će biti prekomandovani u proizvodni pogon.

  • Bez obzira na to da li želite ili ne, mogli biste biti određeni za neki od poslova na proizvodnoj traci – rekao je neimenovani službenik Honde iz Merisvila.
  • Prvo su angažovali one koji su se dobrovoljno javili, ali koliko sam shvatio nije bilo mnogo takvih, pa su odluku preinačili u obavezu.

 

U mejlu je Honda navela da postoje brojni razlozi za nedostatak radnika, uključujući zaposlene koji su na bolovanju zbog toga što su zaraženi koronavirusom, kao i one koji su u karantinu nakon kontakta sa oboljelima.

  • Zbog velike tražnje kupaca za našim proizvodima i potrebe da pažljivo upravljamo proizvodnjom tokom pandemije COVID-19, suočeni smo sa privremenim problemom neostatka radnika u fabričkoj hali, pa smo zatražili podršku od kancelarijskog osoblja, koje inače ne radi u proizvodnji. Takve privremene mjere smo sprovodili i u prošlosti, a trenutno radimo na tome da zaposlimo radnike koji će zadovoljiti naše potrebe za proizvodnjom vozila – kažu u Hondi.

Sindikati su, međutim, protiv toga.

  • Prvo bi trebalo angažovati radnike koji su članovi sindikata auto-industrije, a ako ih nema dovoljno, potražiti one fabričke radnike iz šireg područja koji su otpušteni iz drugih pogona zbog pandemije”.

 

Kako navode, kancelarijski službenici nisu osposobljeni za rad na fabričkoj traci.

Možda vam se svidi

Leave A Reply