Evropski dan prava pacijenata: Sve teže do ostvarenja prava!


(Patria) – Danas na Evropski dan prava pacijenata, u Sarajevu i Banja Luci će istovremeno biti održana dva ulična performansa tokom kojih će kroz kratke skečeve biti prikazane svakodnevne situacije sa kojima se pacijenti suočavaju u zdravstvenim ustanovama u BiH.

- Marketing -

Perfomans se izvesti mladi glumci iz dva grada, a tokom polusatne predstave biće emitovane i video ispovijesti pacijenata, koje su snimljene u sklopu projekta “korupcija u zdravstvu- virus za koji ima lijek!”

Nakon performansa građani će moći da ispričaju javno svoja iskustva ili da upute pisane poruke zdravstvenim radnicima. Takođe, građanima će biti dostupne i posebno dizajnirane razglednice koje mogu uputiti nadležnim ministarstvima zdravstva, a kojima se traži dosljedno provođenje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH te usvajanje istog zakona u Republici Srpskoj.
 
U analizi provedenoj 2021. godine u sklopu ovog projekta, pacijenti su tvrdili da često ne mogu ostvariti svoja prava ni na osnovnu zdravstvenu zaštitu, naročito na specijalističke preglede i operativne tretmane, što je posebno bilo izraženo u vrijeme pandemije uzrokovane Covid-19 virusom.
 
Evropski dan prava pacijenata 18.4. obilježava se od 2007. godine u Evropi.
 
Prava pacijenata u Evropi utemeljena su Rimskom poveljom koja je potpisana 2002. godine u Briselu kada je ovaj dokument postao osnova za reformu zdravstva u evropskim zemljama. 
 
Prema Rimskoj povelji, svako ima pravo na pristup zdravstvenim uslugama, pristup svim informacijama koje se odnose na njegovo zdravstveno stanje, pravo na dostupnost zdravstvenih usluga, pravo na aktivno učešće u odlukama o vlastitom zdravlju, slobodan izbor postupaka i zahvata, izbor pružatelja zdravstvenih usluga te pravo na privatnost i povjerljivost ličnih podataka pacijenata.

Ove aktivnosti se realizuje u okviru projekta “Korupcija u zdravstvu- virus za koji ima lijek!” kojeg provode udruženja Stop mobbing i Kap, uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano