Evropljane od iduće sedmice očekuju nesnosne vrućine

Početkom iduće sedmice nad evropski kontinent s juga počinje pristizati suh i vrlo topao vazduh iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatiće i veći dio zapadne Evrope, pa i britansko ostrvo.

Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stepeni, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine.

Prema aktuelnim prognozama, od sredine iduće sedmice u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplotnog talasa koji može djelovati na zdravlje. Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španiji, Francuskoj, zemljama Beneluksa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stepeni.

I evropski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplotnog talasa čiji se vrhunac očekuje sredinom sedmice. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stepeni Celzijusa, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švajcarskoj.

Britanski meteorološki zavod Metofis zabrinut je zato što bi toplotni talas mogao podstaći “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplotnim talasom s temperaturama do 39 stepeni naredni vikend.

U Francuskoj najavljuju “neviđen toplotni talas za jun” koji će potući sve prethodne rekorde, piše “BHRT“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply