Evropa ponovo kolabira pod teretom pandemije Covid-19

Kukate što morate nositi maske širom BiH? Znajte da može biti i gore – Francuska je uvela policijski sat, a u Nizozemskoj mogu primiti samo tri gosta u kuću
 
Ulice Pariza i još osam francuskih gradova u subotu navečer ostale su prazne nakon što je na snagu stupio policijski sat zbog širenja koronavirusa, a nove mjere uvode i druge države. Svrha ovih mjera je borba protiv širenja koronavirusa u Francuskoj, jednom od najvećih žarišta zaraze u Evropi. Francusko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 32.427 novih slučajeva, nakon što ih je u petak bilo 25.086. Ukupan broj zaraženih od početka pandemije u Francuskoj iznosi 867.197 s 33.392 smrtna slučaja, 90 više nego u petak.
Policijski sat koji će svakodnevno biti na snazi mjesec u Francuskoj se odnosi na otprilike 20 miliona stanovnika u gradovima poput prijestolnice, Marseillea, Lyona, Lillea i Toulousea. Traje od 21 sat navečer do 6 ujutro. Predsjednik Emmanuel Macron ističe kako je cilj te mjere smanjivanje rizika od prevelikog pritiska na bolnički sistem.
Nove mjere za suzbijanje koronavirusa najavljene su i u Italiji koja je u subotu zabilježila rekordan broj novozaraženih. U samo 24 sata registrovano je 10.925 novih slučajeva koronavirusne infekcije, a preminulo je 47 pacijenata, saopćilo je italijansko ministarstvo zdravlja. To je bio drugi dan da se bilježi najveći dnevni porast broja novozaraženih od početka pandemije. Italija je, podsjećamo, u prvom talasu epidemije bila najteže pogođena zemlja u Evropi, a po broju žrtava je sa 36.427 preminulih na drugom mjestu poslije Velike Britanije.
Slovački premijer Igor Matovič najavio je da će njegova država testirati svakog stanovnika starijeg od deset godina. Vlada u Bratislavi je ranije ovog mjeseca proglasila vanredno stanje, a onda je donijela nove restrikcije koje uključuju i zabranu masovnih događanja i misa, zatvaranje teretana i bazena te prebacivanje školske nastave na daljinu.
U Njemačkoj je kancelarka Angela Merkel pozvala ljude da što više ostaju kući.
– Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da širenje virusa izmakne kontroli, upozorila je kancelarka.
Broj novozaraženih u Njemačkoj jučer je narastao za 5.587, na sveukupno 361.974 slučaja, podaci su Instituta “Robert Koch”.
Poljska je uvela crvene zone u kojim se zatvaraju škole i teretane, uključujući prijestolnicu Varšavu, a Portugal je zabranio okupljanja s više od pet ljudi. Na vjenčanjima i krstitkama smije biti najviše pedeset ljudi, a ostale zabave su zabranjene.
 
U Nizozemskoj su od 14. oktobra zatvoreni svi kafići i restorani, osim dostava. Kućanstva smiju imati samo tri gosta dnevno. Slične mjere donesene su i u Belgiji koja od danas na četiri sedmice zatvara barove i restorane. Rusija je jučer zabilježila 15.099 novih slučajeva i sada ima gotovo 1,4 miliona zaraženih od početka pandemije. U posljednja 24 sata umrlo je 185 ljudi povezano s Covid-19 pa je broj umrlih ukupno 24.187.
A u Britaniji se sa zarazom bore i na inovativne načine. Kako je cijeli zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem, odlučili su da za isporuku uzoraka za testiranje koriste bespilotne letjelice. Startup projekat može da pomogne medicinskom osoblju, da skrati vrijeme čekanja na isporuku i da smanji rizik od širenja koronavirusa.
oslobodjenje.ba

Možda vam se svidi

Leave A Reply