28.5 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

EVO ZAŠTO NE SPAVATE: Ove namirnice mogu opasno da poremete san, SIGURNO IH UZIMATE PRIJE SPAVANJA!


Određene namirnice ili neki sastojci u hrani utiču loše na naš organizam što narušava proces spavanja. Dovoljno je samo da izbjegavate ove namirnice pred spavanje i nećete imati nikakvih problema sa snom.

Kafa

Jasno je zbog čega ne bi trebalo da pijete kafu pred spavanje. Kofein koji se u njoj nalazi “služi” da razbuđuje organizam, što vam sigurno neće pomoći da zaspite.

Alkohol

Još jedan napitak koji ne bi trebalo konzumirati pred spavanje. S obzirom na to da telo želi da izbaci alkohol koji unesete u sebe – čaša ili dvije piva pred spavanje će vas samo “tjerati” u toalet u sred noći, možda i više puta…

Sokovi

Sokovi su uglavnom prepuni šećera, što našem tijelu prija ako želite da se razmrdate, da popravite raspoloženje ili poboljšate koncentraciju, ali to ubija san.

Povrće

Iako djeluje besmisleno – ali neko povrće nije dobro jesti pred spavanje. Ma koliko bili zdravi – jednostavno nešto treba izbjegavati uveče. To se prije svega odnosi na povrće koje se teško vari, kao što je prokelj, brokoli, kupus.

Slatkiši

Iz istog razloga zbog kog treba izbjegavati sokove – treba izbjegavati i slatkiše pred spavanje. Visok sadržaj šećera držaće vas budnim sigurno duže nego što ste planirali. Ovo se posebno odnosi na čokoladu – koja stimuliše mozak, otklanja umor i ubrzava metabolizam – što je sve poželjno, ali za početak, a ne kraj dana.

“Teška” hrana

Pod terminom “teška” hrana podrazumijeva se veoma začinjena i masna hrana. Upravo je to ono što bi trebalo izbjegavati kasno uveče. Problem je što organizam mora dodatno da se potrudi da bi svario ovakvu hranu, a to mu “teže pada” u toku sna. Zato će vas držati budnim sve dok to ne svari – što može potrajati i satima.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO