Evo zašto muškarci više vole plavuše

Prema mišljenju kanadskog antropologa Petera Forsta, odgovor na pitanje zašto muškarci više vole plavuše leži u dalekoj prošlosti. Naime, prije nekih deset do 25 hiljada godina plava kosa je davala prednost ženama koje su se takmičile za, tada ograničeni resurs – muškarce.

Frost smatra da su plavuše iz ledenog doba imale prednost nad brinetama, jer im je boja kose bila rijeđa i uočljivija. Vremenom, prirodno plava kosa proširila se na 40 odsto skandinavske i oko dva odsto svijetske populacije.

I savremene muškarce privlači plava kosa iz istog razloga kao i njihove pretke – upadljivija je! Naime, ljudsko oko privlači svijetlost i rijetke boje zbog čega se plavuše više ističu nego smeđokose, pa čak i crvenokose.

Osim što je upadljiva, plava kosa se povezuje sa mladošću i plodnošću. Pošto boja kose sa godinama tamni, čak i prirodne plavuše vremenom potamne. Srećom, danas su farbe za kosu normalna pojava, pa tako 40 odsto žena u SAD farba kosu u neku nijansu plave, dok u Evropi svaka treća žena posvjetljuje kosu.

Nedavno istraživanje u Poljskoj pokazalo je da pri procjenjivanju izgleda žena starijih od 25 godina, muškarci nesumnjivo više vole plavuše jer im izgledaju mlađe. Sa druge strane, zapadni mediji plavuše povezuju sa glamurom i seksepilom.

Ipak, plava boja kose nije svuda poželjna. U Skandinaviji gdje ima najviše plavuša muškarci često tvrde da su im draže smeđokose žene.

Još jedan faktor koji utiče na to koju boju kose muškarci više preferiraju ima veze sa njegovom majkom, odnosno muškarac sa tamnokosom majkom najverovatnije će izabrati smeđokosu ženu za dugu vezu.

(Oslobodjenje.ba/B92)

Možda vam se svidi

Comments are closed.