Evo što se tačno događa s vašim organizmom nakon što vas ugrize kukac

Mala bića mogu izazvati velike iritacije. Doznajte što se tačno događa s vašim organizmom nakon što vas kukac izabere kao obrok.

Prije ugriza

Znojite se, ali toplina vašeg tijela i ugljičnog dioksida u dahu su mamci za komarce, muhe ili druge bubice. Mogu ih nanjušiti sa 150 metara. Muškarci oslobađaju više topline u ugljičnog monoksida, međutim oni su i dlakaviji što ih donekle štiti od malenih napasnika.

Tokom ugriza

Insekt se spustio na vašu kožu i ispituje teritorij. Najzanimljiviji dijelovi su im pored krvnih žila.
Moguće je da i ne osjetiti ugriz, a komarci su tu ‘najpodmukliji’. Mogu vam prodrijeti pod kožu i ispustiti slinu prije nego vam isišu krv. Do trenutka kad osjetite ubod, ona (samo ženski komarci grizu) se najvjerojatnije već nahranila.

Nakon nekoliko minuta

Vaše tijelo je identificirao slinu kukca kao stranog napadača. Limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica, hrle na scenu da ga unište. To je proces koji uzrokuje svrbež i oticanje. Ne češite se jer ćete samo pogoršati stvar.

Nakon nekoliko sati

Slina komarca može ostati satima (čitaj: svrbež). Najbolje je ignorirati. Većina proizvoda koji se mogu kupiti da ublaže svrbež od uboda kukaca, nisu učinkoviti.

Idući dan

Svaka osoba različito reagira. Ako ste sretni, svrbež blaži iako mjesto ugriza može još uvijek djelovati upaljeno. Ukoliko ste osjetljivi, moguće je da se probudite s velikom oteklinom. To je vjerojatno znak da ste alergični i da je vaš imunološki sustav poslao vojsku antitijela kao obranu. Gadno izgleda? Da. Opasno? Vjerojatno ne. Mogu pomoći led i antihistaminik.

Nakon dva ili tri dana

Velike su šanse da će posljedice ugriza potpuno nestati. Međutim, osjetite li simptome poput glavobolje ili mučnine, posjetite liječnika kako bi se isključila moguća infekcija ili zaraza opasnim virusom.

(magazin.net.hr)

Možda vam se svidi

Comments are closed.