15.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Evo šta vaši vjetrovi govore o zdravlju vaših crijeva


Što točno uzrokuje plinove?
U osnovi, vjetrovi su plin. Taj plin može doći iz nekoliko razloga: gutanja zraka ili hrane, disanja i interakcije jetre i crijeva (i bakterija u crijevima). “Ono što završi u debelom i tankom crijevu kao rezultat tih interakcija u konačnici dovodi do stvaranja izmeta – i, naravno, plinova”, kaže za portal wellandgood stručnjak za funkcijsku medicinu dr. Aaron Hartman.

“Većina plina koji izlazi iz rektuma dolazi od progutanog zraka”, kaže. “Ostatak proizvode bakterije koje žive u vašem gastrointestinalnom traktu i posljedica su interakcije između hrane koju jedete, tekućina koju pijete i tih bakterija”, kaže on. Ovo okružje pogoduje stvaranju zanimljivih (i ponekad neugodnih) plinova.

Većina nas ne odlučuje o ispuštanju plina – to se jednostavno dogodi.

Zašto je zdravlje crijeva važno?
Kao što znaju i drevne kulture i moderna medicina, dobro zdravlje započinje u crijevima. Bakterije u crijevima stvaraju postbiotike, ili metabolički aktivne kemikalije, vitamine, hranjive sastojke i masne kiseline koje utječu na metabolizam našeg cijelog tijela. Ove tvari tada mogu poboljšati naše raspoloženje, probavu i imunološki sustav – kao i držati plinove manje neugodnim i pod kontrolom.

Ako su vaša crijeva zdrava, sve će biti u redu. “Vjetrovi će se ispuštati besprijekorno i ne biste trebali niti biti svjesni da ih proizvodite “, kaže dr. Hartman. “Ako puštate više vjetrova nego što je uobičajeno, razmislite o tome što ste pojeli i popili.“

Kako hrana utječe na to?
Hrana bogata neprobavljenim vlaknima koja se ne apsorbiraju, poznata i kao prebiotici, izvrsna je hrana za zdrave bakterije u crijevima. No, hrana poput šećera, prerađena hrana i prerađena pšenica mogu hraniti nezdrave bakterije i kvasnice, što olakšava njihovu borbu sa zdravim crijevnim bakterijama unutar gastrointestinalnog trakta. “Ova bitka može rezultirati nadutošću i stvaranjem neugodnih plinova”, kaže dr. Hartman.

Koju je hranu najbolje jesti?
Za zdravlje crijeva najbolje je jesti hranu raznih boja i onu bogatu vlaknima. “Znanstvenici u posljednje vrijeme istražuju biljne kemikalije poput polifenola i fitosterola”, kaže dr. Hartman. Sve su to stručni nazivi za raznobojno povrće i voće koje hrani bakterije u vašim crijevima. “Karotenoidi (žuto/iznutrice), polifenoli (ljubičasto), naringini (narančasto) i slično, hrane bakterije u vašem gastrointestinalnom traktu”, kaže, zato nastojte jesti šarenu hranu kako biste nahranili svoja crijeva i pospješili probavu s normalnim stvaranjem plinova.

Sljedeće što treba uključiti su vlakna. “Neki od najboljih oblika su korjenasto povrće, artičoka, čičoka, otporni škrob (poput hladnog kuhanog krumpira), slatki krumpir, brokula, prokulica i cvjetača”, kaže. Sve su to izvrsni izvori vlakana i kvalitetna hrana za crijeva. piše “sensa“.

Pokušajte jesti hranu s probioticima, poput grčkog jogurta ili kefira. Također možete uživati u grčkom jogurtu – u obliku smoothieja, s pahuljicama, kao sastojku u slasticama ili umacima i još mnogo toga.

Koju hranu je najgore jesti?
Hrana koju jedete a najgora je za crijeva je prerađena hrana. “Prerađeni kukuruz pretvara se u kukuruzni sirup, a prerađena pšenica uništava vlakna i proteine, dok ostaju samo ugljikohidrati”, kaže dr. Hartman. “Homogenizacija i pasterizacija prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda uklanjaju korisne bakterije i enzime.” To su primjeri kako se preradom zdrave hrane mogu ukloniti zdrave dobrobiti za crijeva.

“Prerada hrane utječe na to kako naše tijelo interagira s hranom”, kaže dr. Hartman. “Na primjer, ulje i voda ne mogu se miješati, a homogenizirano mlijeko je upravo njihova mješavina”, kaže. To je postupak stvaranja mješavine mliječnih masti i vode. “To ne čini dobro crijevima koja su izložena ovom prerađenom neprirodnom proizvodu”, kaže.

Najbolji je način održavanja dobrog stanja crijeva jesti svježu, cjelovitu i neprerađenu hranu.

Općenito, najbolji je način za održavanje dobrog zdravlja crijeva jesti svježu, cjelovitu i neprerađenu hranu. “Važno je znati da je hrana organska, a idealno je znati odakle dolazi hrana i educirati se o nabavci hrane”, kaže.

Ili jednostavno kupujte svježu, prirodnu hranu kad je to moguće i izbjegavajte hranu koja sadrži nitrate i druge aditive (na primjer prerađeno meso). To je izvrsno polazište za zdravlje crijeva, za kontrolu razine plina i sigurnost da nećete biti osoba čiji vjetrovi će otjerati sve iz vaše blizine.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO