Evo šta vam policija savjetuje uoči sezone godišnjih odmora

S obzirom na to da se bliži sezona godišnjih odmora, iz MUP-a RS-a uputili su apel građanima da u narednom periodu povećaju oprez i preduzmu dodatne mjere kako bi zaštitili svoju imovinu od kriminalaca koji bi zbog nepažnje ili odsustva domaćina, mogli ugroziti ili pokrasti njihovu imovinu.

Iz MUP-a savjetuju građanima da prije odlaska na putovanja više puta provjere da li su svi prozori na njihovom domu zatvoreni, a vrata zaključana, te da preduzmu druge mjere zaštite.

Građanima se savjetuje da prilikom napuštanja na duže vrijeme svoj dom povjere na čuvanje komšijama ili rodbini, te im daju ključ od ulaznih vrata i zamole ih da tokom noći pale svjetlo i češće obilaze njihov dom, jer se na taj način stvara utisak da u stanu ili kući neko boravi.

– S obzirom na to da provalnici često provjeravaju da li nekog ima u kući tako što zvone, građani prije odlaska treba da isključe zvono, jer provalnici na taj način neće biti sigurni da li su vlasnici odsutni ili nisu čuli zvono – navodi se u saopštenju.

MUP navodi da nije preporučljivo spuštati roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci krivičnog djela i to prate i ukoliko primjete da su roletne spuštene par dana zaključiće da u stanu nema nikoga.

– Iako je danas popularno na društvenim mrežama objavljivati odlazak na putovanja, savjetujemo građanima da to ne čine, pogotovo ukoliko žive sami ili putuju sa svim ukućanima – savjetuju iz policije.

Iz MUP-a su apelovali na građane da ukoliko znaju da su im komšije odsutne, a u njihovom domu čuju iznenadnu buku ili primijete zadražavanje nepoznatih osoba, pozovu policiju na besplatan broj telefona 122 i na taj način spriječe nastupanje štetnih posljedica po imovinu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply