Evo koje diplome su najplaćenije u Bosni i Hercegovini?

Portali Posao.ba i Plata.ba obavili su istraživanje na temu “Da li se isplati studirati u BiH?”. Rezultati su pokazali da u BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet

Fakulteti u našoj zemlji uskoro će u novu akademsku godinu primiti hiljade mladih koji bi željeli steći stručno zvanje. Prilikom odabira budućeg zanimanja, većina njih nije upoznata sa plaćenosti pojedinih zanimanja, niti raspolažu podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na bh. tržištu. Ovakva situacija doprinosi neusklađenosti obrazovnog sistema sa stanjem na tržištu, proizvodeći one kadrove kojih već ima previše na tržištu, dovodeći hiljade diplomanata u stanje nezaposlenosti po okončanju studija, piše portal Plata.ba koji je obavio istraživanje tržišta rada sa aspekta plaćenosti.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da najvišu zaradu u BiH mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plata portala Posao.ba i Plata.ba. S tim u vezi, upućena je poruka svim budućim studentima da ukoliko žele imati ozbiljniju zaradu da upisuju tehničke fakultete. Tako, softver inžinjeri sa magisterijem mjesečno zarade u prosjeku 1.800 KM dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt manadžeri i IT specijalisti su plaćeni 1.750 KM, dok IT manadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt manadžer 1.900 KM, ističe se.

Jednako dobar izbor za studiranje je i farmacija, gledajući sa aspekta zarade. Tako, diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.300 KM mjesečno.

Ekonomisti teže dolaze do posla

Ekonomski fakulteti su popularan izbor kod mnogih studenata a preko tog zvanja kasnije se može i dobro zaraditi, međutim teže je pronaći posao sa ekonomijom nego sa prethodno navedenim tehničkim fakultetima. “Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH, međutim na ovim pozicijama se ponekad nalaze i osobe sa drugim diplomama. Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM”, piše portal Plata.ba.

Najmanje isplativi fakulteti u BiH

Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plate u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije itd. navode autori istraživanja. Tako arhitekt u BiH zaradi 1.080 KM mjesečno dok mašinski inžinjer prima prosječnu platu od 1.100 KM, šumarski inžinjer ima primanja u iznosu od 1.090 KM a hemijski inžinjeri sa 1.040 KM mjesečno. Od ostalih inžinjerskih zanimanja, građevinski inžinjer 980 KM, saobraćajni inžinjer 970 KM, a najmanje zarade inžinjeri poljoprivrede 890 KM.

Prevodioci sa diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.050 KM mjesečno, učitelji i nastavnici dobivaju mjesečno u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti sa prosječnom platom novinara u iznosu od 680 KM, zaključak je istraživanja “Da li se isplati studirati u BiH?” koje potpisuju Posao.ba i Plata.ba.

Na kraju se poručuje da je poželjno i korisno upoznati se sa trendovima na tržištu rada prilikom odabira profesije. Tako godišnja analiza tržišta rada portala Posao.ba za 2013. godinu pokazuje da su deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje u 2013. godinu poslovi iz domena IT softvera, zdravstva, zanatskih uslugih i dr. Tako je veća potražnja od ponude na tržištu bila na poslovima sigurnosti (policija i zaštitarske usluge), u sektoru turizma, proizvodnje i arhitekture.

Na kraju, kao odgovor na početno pitanja isplati li se studirati dovoljno je navesti podatak iz istraživanja da osobe koje imaju fakultetske diplome primaju najviše prosječne mjesečne plate.

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.