16.7 C
Kakanj
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Evo kada možemo očekivati uspostavljanje kontrole nad pandemijom

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Govoreći o informacijama koje u negativnom svjetlu prikazuju određene vrste vakcina, on je kazao kako smatra da je to djelimično preuveličano.

Ovo je bila dinamična i vrlo teška godina za sve ljude širom svijeta. U toj godini smo naučili da je najvažnije vjerovati znanosti i da svaka igra ili omalovažavanje opasnosti dovodi do gubitaka života, ekonomije, gospodarstva i, na kraju, sreće i zadovoljstva životom, rekao je u razgovoru za “BHT1 uživo” cijenjeni hrvatski mikrobiolog Ivan Đikić.

“Našli smo i način na koji to možemo riješiti, a to je, prije svega, preko pravilnog testiranja, pravovremenog uvođenja mjera, izolacije virusa u manjim sredinama i, na kraju, sada imamo i cjepivo koje je uistinu rješenje ovog velikog problema. Uz to, polagano ali sigurno dolaze i novi lijekovi. Vjerujem da ćemo do kraja godine, sa cjepivom i lijekovima, imati sigurnu budućnost i moći ćemo kontrolirati ovu pandemiju”, smatra Đikić.

Govoreći o informacijama koje u negativnom svjetlu prikazuju određene vrste vakcina, on je kazao kako smatra da je to djelimično preuveličano.

“Realnost jeste – imamo danas desetak cjepiva koja su odobrena i sva imaju vrlo visoku učinkovitost. Razlike postoje u metodi primjenjivanja, u načinima skladištenja i davanja tih cjepiva, ali sada ne postoje velike razlike ni kod ruskog Sputnjika V, niti AstraZeneke, Novovaksa, Moderne i Pfizera u njihovoj djelotvornosti. Mislim da je to glavna poruka koju građani moraju imati. Uz to, nijedno od tih cjepiva za sada nema dokazanu povezanost sa ozbiljnim nuspojavama koje bi dovodile ili do ozbiljnih zdravstvenih problema ili do smrtnosti. Za sada nema nijedan podatak o direktnoj povezanosti”, naglašava Đikić.

“Ovo što čitamo po medijima nije dobro, mislim da su političari i farmakokompanije trebali odigrati ovu igru ne gledajući svoje parcijalne interese, nego su se trebali udružiti i na jedan globalni, transparentan i otvoren način stvoriti cjepiva, razvijati ih, a u isto vrijeme prodati ih po razumnim cijenama, ne samo onim zemljama koje to dogovore prve i mogu platiti prve, nego svim zemljama na principima solidarnosti. Jer, ovu bolest nećemo pobijediti tako da je pobijedimo u Americi ili u Njemačkoj, nego tako da globalno savladamo pandemiju i prekinemo širenje virusa”, objašnjava on.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO