Evakuisane porodice u hotelu Premium nemaju gdje da se vrate.

Ostati bez krova nad glavom je strah svakog ko je zahvaćen elementarnom nepogodom koja se desila prije nekoliko dana.

Općina Kakanj je učinila velike korake u zbrinjavanju najugroženijih porodica na podučju kakanjske općine koji su ostali bez krova nad glavom. Hotel Premium je bio utočište za nekoliko porodica iz Povezica, Hausovića, Kraljeve Sutjeske i drugih mjesnih zajednica. U hotelu se trenutno nalazi oko osamnaest građana Kaknja iz različitih mjesnih zajednica.
U hotelu smo zatekli nekoliko porodica koje su napustile svoje domove uslijed rušenja objekta za stanovanja i uslijed aktiviranja klizišta.

„Živio sam u Povezicama kao podstanar. Kuća je srušena, sada nemam gdje. Ne radim nigdje i zaista ne znam šta ću sa sobom i svojih dvoje male djece. Molim sve ljude dobre volje da mi pomognu i dadnu bilo kakav posao kako bi svojoj djeci kupio najosnovnije namjernice” – kazao nam je Emir Kadrić iz MZ Povezice.

Majda Arnaut sa svojom porodicom iz sela Hausovići kod Kaknju sa tugom u očima govori o trenutnom stanju u Hausovićima. Ipak nada se kako će se ubrzo vratiti svojim domovima, ali naglašava kako i dalje postoji strah od pokretanja novih klizišta.

IMG_6478

Situacija je teška. Neki od njih se nemaju gdje vratiti dok drugi strahuju da će se nad njihovim domovima ponovo aktivirati klizišta.

Civilna zaštita Kakanj radi sve što je u njihovoj moći kako bi se obazbjedili osnovni uslovi za povratak onih koji su trenutno evakuisani. Ohrabruje činjenica da su se neki od evakuisanih građana uspješno vratili u svoje domove, a u narednom periodu se očekuje da će se i oni koji trenutno borave u hotelu Premiumu uspješno vratiti svojim domovima.

[dil_mini dil = 2079]

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.