EU: Zatvoriti Termoelektranu Kakanj do 2030.godine

Popularno

Povezano

U zemljama Balkanskog regiona trebalo bi, zbog zastarjelosti i nezadovoljavanja standarda Evropske unije, da se obnovi ili zatvori 13 termoelektrana (TE), prema istraživanju Fondacije “Mreža za promjene jugoistočne Evrope”

U periodu od 2025. do 2030. na meti su TE “Morava”, “Kostolac|”, “Nikola Tesla” i “Kolubara”, dok je u TE “Kosovo” rok za zatvaranje tri bloka 2020. godina a za preostala dva 2025. godina.

- Marketing -

U Bosni i Hercegovini u periodu od 2020. do 2025. godine na meti su četiri bloka TE “Tuzla”, a do 2030. godine TE “Gacko”, Ugljevik i “Kakanj”.

U Hrvatskoj bi do 2020. trebalo zatvoriti samo jednu termoelektranu, Plomin, u Makedoniji dvije – Oslomej i “Bitolj” i to u periodu između 2025. do 2030. godine, a isti rok ima i TE “Pljevlja” u Crnoj Gori.

Energija je tema s kojom se svaka zemlja na putu eurointegracija mora suočiti i zemlje regiona bi trebalo da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova za 80 posto, poručeno iz Brisela.

Stručnjaci sugerišu zemljama regije da rade na povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, efikasnijem iskorištavanju vjetra i sunca, ali i smanjenju upotrebe uglja.

U Briselu smatraju da je u regiji problem nedostatak političke volje. A vremena – nema, navedeno je u tekstu. (Novovrijeme.ba)

- Marketing -

Najnovije