― Marketing ―

EU pripremila mjere za štednju energije

- Marketing -

BRISEL – Evropska komisija želi da povrati prihode od proizvođača električne energije koji ne rade na gas i da taj novac iskoristi da ublaži cijene računa koji se očekuju na zimu, navodi se u nacrtu dokumenta pripremljenog za predstojeću sjednicu Savjeta ministara energetike EU u koji je Tanjug imao uvid.

Plan je dio hitnih mjera koje predlaže Brisel kako bi se zaustavila rastuća cena energenata izazvana smanjenjem snabdijevanja iz Rusije, uključujući i prošlonedjeljni potpuni prekid rada gasovoda Sjeverni tok 1.

Državne članice su već usvojile različite mjere na nacionalnom nivou, ali kako se situacija na tržištu pogoršava, poziva se na brzu primjenu rješenja širom EU.

- Marketing -

Nacrt prijedloga za cilj ima da smanji potrošnju električne energije za 10 odsto mjesečno i navodi da će EU primijeniti ograničenje prihoda od 200 evra po megavat času, na cijenu koju generatori koji ne koriste gas dobijaju za struju.

Ovim ograničenjem cijena bi se višak prihoda povratio, što bi direktno uticalo na cijene na evropskom tržištu električne energije, za koje se očekuje da budu manje od trenutne.

Cilj je, takođe, da se prikupi prihod za države koje žele da subvencionišu mere zaštite za svoje potrošače od porasta računa.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je predložila i ograničenje cijena koje će Evropa plaćati Rusiji za gas, ali je i dalje nepoznato koja je cijena u pitanju.

Ministri energetike EU će o ovim mjerama raspravljati na samitu u Briselu 9. septembra.

Kapacitet proizvodnje električne energije u EU je znatno niži od uobičajenog, posebno zbog nedostatka nuklearne energije u nekim državama članicama, smanjenja evropske proizvodnje hidroenergije, niskog vodostaja Rajne i drugih reka koji utiču na transport uglja i nepovoljnih uticaja vjetra.

Nedostaci u proizvodnji električne energije iz ovih izvora podstiču potražnju za gasom.

 

- Marketing -