EU osigurala milione eura bespovratne pomoći za mlade u regiji, organizacije iz BiH povlače minimalna sredstva

Ministarstva, civilnih poslova BiH i omladine i sporta Srbije predstavili su danas nevladinim organizacijama evropski program Erasmus+.

Neophodno je uvezati organizacije iz Srbije i BiH kako bi bh. organizacije dobile više projekata, zaključak je današnjeg sastanka. Projekti su „teški“ od 20 do 40 hiljada evra.

Erasmus+ je program EU kojim finansira razmjene za mlade, odlazak volontera u neku od zemalja koju obuhvata ovaj program, ali i druge vidove edukacije mladih.

„Program Erasmus + omogućava da omladinske organizacije apliciraju sa svojim projektima na pozive koje objavi evropska komisija“, pojasnila je  pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović.

Kako bi organizacije aplicirale za novac ovog Fonda, neophodno je da imaju partnerske organizacije u EU i regionu. Organizacije koje će im slati mlade ljude na razmjene. Zbog toga je neophodno uvezati organizacije iz BiH sa drugim organizacijama.

„Uglavnom se radi o razmjenama za mlade,  o izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva, tj. omladinskih organizacija,i razne vrste edukativnih sadržaja“, kaže generalni menadžer „Proni“ Jasmin Jašarević.

No, samo pisanje projekta i uslovi koje EU postavlja su problem. Prvenstveno sve aplikacije se pišu na engleskom jeziku. I dosta su nejasne početnicima. Zbog toga iz BiH vrlo malo  projekata prođe. Osim toga, administrativne prepreke u BiH su nerijetko problem za učesnike.

„Imate dosta nekih poteškoća da vi mladu osobu pošaljete. Ako je mlada osoba nezaposlena ona mora da se vrati svaka tri mjeseca. Mi smo imali volontera u Njamačkoj koji se morao vratiti da bi se prijavio na biro za zapošljavanje da ga ne bi skinuli sa liste“, dodaje Jašarević.

Srbija, s druge strane je lider u regionu kada su ovi projekti u pitanju. Osim toga i EU zahtijeva da se zemlje zapadnog Balkana više uvežu, i zajednički, partnerski učestvuju na projektima.

„Do sada 60% svih sredstava koja su bila namijenjena za zapadni Balkan su išla za organizacije iz Srbije, kao nosiocima projekata“, pojašnjava koordinator projekata u Ministarstvu omladine i sporta Srbije Milica Škiljević.

Nevladine organizacije iz BiH neophodne informacije o ovim projektima mogu da zatraže od nevladine organizacije Proni iz Brčkog, koja je info tačka za ovaj projekat u BiH.

(TV1.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply