― Marketing ―

Erdogan upozorio predsjednika Izraela: Turska neće šutjeti i nijemo posmatrati upade u džamiju

- Marketing -

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom u subotu razgovarao s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom te ga upozorio da Turska neće pasivno posmatrati bilo kakve provokacije ili prijetnje koje bi mogle ugroziti status i duhovnost džamije Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalemu).

Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika izvijestila je o ovom razgovoru, u kojem se raspravljalo o nedavnim upadima izraelskih snaga sigurnosti u kompleks džamije Al-Aksa, kao i o napadima na vjernike na svetim mjestima.

Rekavši da posljednji incidenti ranjavaju savjest ne samo muslimana već i čitavog čovječanstva, Erdogan je naglasio da Turska ni na koji način ne može šutjeti pred provokacijama i prijetnjama statusu quo i duhovnosti džamije Al-Aksa, koja se nalazi u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

- Marketing -

Također je napomenuo da se ne smije dozvoliti eskalacija tenzija koje se šire na Pojas Gaze i Liban.

Ističući neophodnost sprječavanja da ovi incidenti, koji se ponavljaju svakog mjeseca ramazana, postanu sudbina regiona, Erdogan je također izrazio spremnost njegove zemlje da učini svoj dio kako bi se došlo do srži problema i poduzeli koraci ka uspostavljanju pravednog i trajnog mira.

Tenzije na Bliskom istoku su u porastu posljednjih nekoliko dana nakon izraelskih brutalnih napada na vjernike u džamiji Al-Aksa.

Izraelski napadi na džamiju izazvali su raketnu vatru iz Pojasa Gaze i Libana, a Izrael je uzvratio vazdušnim napadima.

- Marketing -

MMF: Inflacija u BiH i dalje povišena

Rast u BiH je usporen dok je inflacija, iako u opadanju, i dalje povišena, saopšteno je iz Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu. U Izvještaju...