Erdogan se u New Yorku sastao sa senatorom Grahamom: Turska i SAD da unaprijede strateške odnose

0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u New Yorku se sastao s republikanskim senatorom iz Južne Karoline Lidseyjem Grahamom, javlja Anadolu Agency (AA).

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Erdogan je rano jutros doputova u radnu posjetu u New York kako bi učestvovao na redovnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a večeras se u hotelu ”Peninsula” sastao sa senatorom Grahamom.

Po završetku susreta senator Graham je novinarima kazao da je to bio dobar i konstruktivan susret.

“Nadam se da možemo dodatno unaprijediti strateške odnose s Turskom i da pokušamo Tursku vratiti u program F-35, možda da razgovaramo o slobodnoj trgovini“, kazao je Graham te dodao da se tome nada jer Tursku smatra strateškim saveznikom i to ne samo kada je riječ o pitanju Sirije, već o svim pitanjima u regiji.

U julu je SAD suspendirao Tursku iz programa vojnih aviona F-35 zbog toga što je Turska od Rusije kupila odbrambene sisteme S-400. Washinton tvrdi da posjedovanje S-400 sistema može ugroziti avione F-35, što Turska ustrajno odbacuje.

Senator Graham također je kazao da je Turska temeljnim faktorom za očuvanje cjelovite Sirije. Posebno je istakao važnost zalaganja Turske za neutralizaciju terorizma na sjeveroistoku Sirije i sprječavanje ponovnog jačanja terorističke grupe ISIS u toj regiji.

“Što je najvažnije, Turska štiti četiri miliona ljudi od pokolja u Siriji“, kazao je Graham.

Turski i američki vojni zvaničnici su početkom augusta dogovorili uspostavu sigurne zone za civile na sjeveru Sirije koja bi bila slobodna za dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica.

Dogovorena je i uspostava zajedničkog operativnog centra koji bi koordinirao tim procesom.