Erdogan: Čelnici Minsk grupe su na strani Armenije i šalju joj oružje

Turski predsjednik Erdogan kazao je da Turska podržava Azerbejdžan u njegovoj borbi za oslobađanje teritorije koju Armenija okupira već skoro tri decenije

Sirnak
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako su čelnice Minsk grupe stale na stranu Armenije i kako je opskrbljuju oružjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Erdogan posjetio je Sirnak, grad na turskoj granici s Irakom i Sirijom u kojem se danas održava kongres regionalnog partijskog rukovodstva.

Ističući kako zagovara i prakticira politiku direktnog kontakta s ljudima širom Turske, Erdogan je kazao da je lako politiku voditi iza zatvorenih vrata u Ankari ili Istanbulu, ali da je prava politika na terenu s narodom. Dodao je da politike koje nemaju narod za konsultanta, rade u interesu i odgovaraju nekim stranim centrima, a ne narodu.

“Podrška naroda nam nikada nije izostala u prevazilaženju izazova i poteškoća na putu razvoja i progresa Turske. Narod je podržao borbu protiv terorista i pučista FETO-a, a podržao je i prvu demokratsku promjenu političkog sistema s parlamentarnog na predsjednički model“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na važnost jedinstva cijele nacije, Erdogan je kazao da niko ne može zaustaviti progres ujedinjene i odlučne Turske.

Također je kazao da je najveći neprijatelj države i nacije svako ko zastupa stavove, retoriku i radi na izazivanju podjela u narodu i državi.

“Ova zemlja i narod više ne postupaju kako im drugi kažu, već postupaju u skladu s vlastitim ciljevima“, kazao je Erdogan i dodao kako će otkrivene rezerve plina biti korištene za dobrobit cijelog naroda, a ne za punjenje kasa velikih svjetskih sila.

Komentirajući situaciju u Nagorno-Karabahu, Erdogan je kazao da Turska podržava Azerbejdžan u njegovoj borbi za oslobađanje teritorije koju Armenija okupira već skoro tri decenije.

On je naglasio da su SAD, Rusija i Francuska, kao čelnice Minsk grupe stale na stranu Armenije i kako je opskrbljuju oružjem, bez obzira što je riječ o OSCE-ovoj grupi koja je formirana zarad rješavanja krize na jugu Kavkaza.

Možda vam se svidi

Leave A Reply