Epidemiolog i imunolog otkrivaju: Stvari koje treba da uradite poslije ukidanja vanredog stanja

3 stvari koje nismo mogli da uradimo tokom vanrednog stanja, a sad ih stručnjaci preporučuju

Sa dolaskom lijepog vremena i ukidanjem vanrednog stanja, treba da izađemo iz svojih kuća ali uz oprez i poštovanje propisanih mjera.

Sa dolaskom lijepog vremena i ukidanjem vanrednog stanja, treba da izađemo iz svojih kuća ali uz oprez i poštovanje propisanih mjera.

Epidemiolozi savetuju da i u narednih mjesec dana nosimo maske kada cirkulišemo među ljudima, ali ukoliko smo sami, možemo da ih skinemo ako se nalazimo na otvorenom, u parku ili pored rijeke.

Boravak u prirodi

– Sada možete izaći u park, prošetati pored rijeke, ali nemojte biti u društvu. Naravno da ćete skinuti masku ako ste sami, dišite čist vazduh, prošetajte, budite fizički aktivni, jer sve nam je to potrebno nakon izolacije – kaže za „Blic“ epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović.

Što se društva tiče, možete prošetati sa još jednom osobom, ali držite distancu, e tada je obavezno da nosite masku.

Sunce i jačanje imuniteta

Imunolog prof. dr Borislav Kemenov kaže da nam sunčevi zraci mogu pomoći da ojačamo imunutet.

– Vitamin D je važan za jačanje imuniteta, a prije svega ga dobijamo sunčanjem. Prošetajte, uzmite sviježeg vazduha, nemojte se sklanjati od sunca, osunčajte se. Svijež vauzduh i fizička aktivnost, priroda, sve to ima ulogu u jačanju imog sistema koji je važan u borbi protiv virusa – objašjava dr Kamenov.

Koje se fizičke aktivnosti preporučuju

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply