18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

EPBiH osigurala 255 miliona KM za zbrinjavanje rudara i opremanje rudnika


EPBiH je pripremila i novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku sa odredbama kojima se utvrđuju značajne promjene i pomaci u vrednovanju i nagrađivanju rada i učinka. Poštujući obavezu vođenja socijalnog dijaloga, te obaveze iz Zakona o radu u FBiH, navedeni pravilnici su ponuđeni Sindikatu radnika rudnika u FBiH na konsultacije. Svoj stav po prijedlogu Sindikat radnika rudnika FBiH trebalo bi da dostavi do 10. juna ove godine, čime bi se mogao nastaviti započeti proces restruktuiranja rudnika u Koncernu. prneosi “N1“.
S ciljem rješavanja potraživanja EPBiH za plaćeni, a neisporučeni ugalj u ukupnom iznosu 228,3 miliona KM i olakšavanja poslovanja rudnika, sa rudnicima Koncerna potpisani su ugovori o pretvorbi uplaćenih avansa u dugoročnu pozajmicu, sa jasno definisanim obavezama, uslovima, načinom i rokom otplate i sredstvima obezbjeđenja.
Prijetnje procesu restruktuiranja stalne
Zaključno sa 30.04.2021.godine, avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP Elektroprivreda BiH iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik 9 miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM. Ugovori su zaključeni na osnovu odluka organa Društva i jedna su od mjera finansijske konsolidacije rudnika.
“Nažalost, prijetnje procesu restrukturiranja i funkcionisanju Koncerna su stalne. Neispunjavanje planova poslovanja, česte obustave rada, štrajkovi, blokade računa rudnika od strane Poreske uprave FBiH, UIO BiH, dobavljača i uposlenika rudnika, prijete da rudnike odvedu u stečaj o čemu je Uprava JP Elektroprivrede BiH informisala Vladu FBiH i zatražila podršku i razumijevanje Poreske uprave FBiH u narednom periodu”, navode iz EPBiH.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO