Energoinvest: Novi posao u Tanzaniji vrijedan 53 miliona dolara

Energoinvest d.d. Sarajevo je dobio zvanično obavještenje od Elektroprivrede Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company) o izboru za najboljeg ponuđača i dodjeli ugovora za izgradnju trafostanica u vrijednosti višoj od 53 miliona američkih dolara (USD).

Energoinvest će ovaj posao raditi kao nositelj i lider konzorcija u saradnji sa indijskom firmom EMC, odgovornom za dio građevinskih radova.

Projekt je dodijeljen Energoinvestu u oštroj međunarodnoj konkurenciji po osnovu učešća na međunarodnom tenderu na kome je učestvovalo više od 20 renomiranih svjetskih kompanija.

To je već drugi projekt koji je, pored projekta izgradnje 400 kV dalekovodne mreže u vrijednosti 39 miliona USD, u zadnjoj godini Energoinvest dobio od Elektroprivrede Tanzanije, tako da će u narednom periodu, samo u Tanzaniji Energoinvest realizirati posao u vrijednosti od 92 miliona USD.

“Ono što je još veća vrijednost je da su to projekti iz osnovne djelatnosti Energoinvesta i to izgradnja dalekovoda i trafostanica”, ističe se u saopćenju iz Energoinvesta d.d.

Projekat se odnosi na izgradnju nove trafostanice 400/220/33 kV Arusha, koja će biti izgrađena po sistemu ključ u ruke, što podrazumijeva projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju trafostanice. Projekt također obuhvata i proširenje postojeće trafostanice 220 kV Singida.

Trafostanicu Singida izgradio je Energoinvest 1986. godine i još je u izvrsnom stanju. Taj posao se radi na području Kilimandžara i dio je velikog projekta interkonekcije afričkih zemalja, tj. povezivanja mreže između Tanzanije i Kenije.
Početak realiziranja ugovora planiran je nakon razmjene potpisanih dokumenata, što se očekuje u narednih nekoliko nedjelja.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar