Elektrifikacija ne ide po planu: VW se vraća razvoju benzinaca i dizelaša

Volkswagen će na razvoj klasičnih motora potrošiti preko 60 milijardi eura. Promjena je to u poslovnim planovima njemačkog auto giganta nakon što elektrifikacija, najblaže rečeno, nije išla planiranim intenzitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VW je 2023. godine rezervisao 180 milijardi eura za razvoj nove generacije električnih modela računajući kako će udio električnih automobila na tržištu novih vozila u Evropi do kraja decenije doseći 80 posto.

Sada su uvidjeli da elektrifikacija ide kudikamo sporije. Stoga će trećinu planiranih sredstava preusmjeriti na razvoj nove generacije motora s unutrašnjim sagorijevanjem (SUS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je to i Arno Antlic, glavni finansijski direktor i glavni operativni direktor Volkswagen grupe. Kompanija namjerava da potroši oko 60 milijardi eura kako bi “svoje automobile sa SUS motorima održala konkurentnima.”

Antlic je naveo da da je “budućnost električna, ali da prošlost nije gotova. Treća je i ostaće trećina.”

To je oštro odstupanje od prethodnog plana najavljenog krajem 2022. da se od 2033. u Evropi proizvode i prodaju samo električni automobili.

Prošle je godine šef Volkswagena Tomas Šefer govorio o SUS motoru kao o “staroj tehnologiji” vidjevši elektrifikaciju daleko perspektivnijom od tzv. sintetičkih goriva. Izgleda da će Volkswagen sada ipak nastaviti ulagati milijarde u razvoj i usavršavanje postojeće tehnologije jer to kupci očigledno i dalje traže, piše Index.hr.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE