19.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Eksperti tvrde: Dati mobitel djetetu je isto kao i dati mu opojne droge

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Ako date vašem djetetu mobitel, rezultat će biti sličan efekat kao da ste mu dali drogu, tvrdi Saligari. Vrijeme koje djeca i tinejdžeri provode na društvenim mrežama poput Snapchata i Instagrama jednako je ovisno kao i alkohol i droge, saznaje “Klix“.

“Uvijek pitam ljude zašto svojoj djeci daju tablete i telefone ako im ne bi dali čašu vina ili gram kokaina. Te stvari imaju isti efekat. Zar stvarno dopuštate vašim mališanima da se igraju na tome iza zatvorenih vrata? Zašto obraćamo pažnju na ovisnost o alkoholu i drogama, a ne na ovu vrstu opsjednutosti tehnologijom?”, govori Saligari.

Saligari tvrdi kako se u njenu kliniku u Londonu u posljednjih nekoliko godina javio veliki broj tinejdžera kojima je potrebna pomoć u vezi ovisnosti o mobitelima. Dodaje kako se često susreće sa tinejdžerima koji smatraju da je slanje fotografija na kojima su goli normalna stvar koja postaje pogrešna samo onda kada za nju saznaju roditelji.

“Moguće je smanjiti ovisnost. Morate se naučiti kontrolisati i bolje trošiti slobodno vrijeme. Moguće je uživati sa i bez telefona”, rekla je Saligari.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO