Ekonomista Faruk Hadžić najavljuje drastičan rast cijena energenata i režija

Ističe kako je sada vrlo bitno donijeti prave mjere u pravo vrijeme, za razliku od akciza i PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo brzo bi mogli plaćati cijene energenata i režijskih troškova dosta više nego što je to sada slučaj, pogotovo u odnosu na prošlu godinu”, upozorio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Ističe kako je sada vrlo bitno donijeti prave mjere u pravo vrijeme, za razliku od akciza i PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Teško je očekivati da će se naplata PDV-a ukinuti na pojedine proizvode ili usluge, ali entiteti mogu, posebno Federacija BiH, privremeno smanjiti zbirnu stopu doprinosa na rad na 25% bruto plate, zakonski definisati da su sve ugovorene plate u bruto iznosu, te prvih 1.000 KM ne oporezovati. Efekti bi bili automatsko povećanje minimalne plate, dodatni novac tokom zime za radnike, a smanjenje pritiska da poslodavci povećavaju plate, a time i povećavaju cijene svojih proizvoda i usluga. Radnici bi dobili veće plate kroz smanjenje poreza koje im država uzima”, naveo je Hadžić.

Hadžić je prikazao kako bi to u praksi okvirno izgledalo:

-MINIMALNA NETO PLATA u FBiH – 540 KM – 680 KM (Bruto 907 KM)

(Trenutno je 540 KM neto + 367 KM doprinosi = 907 KM bruto)

-NETO PLATA od 800 KM – 1.028 KM (Bruto ostaje 1.370 KM)

(Trenutno je 800 KM neto + 570 KM doprinosi = 1.370 KM bruto)

“Novca za ovu mjeru do kraja godine ima i više nego dovoljno, jer je do sada prikupljeno za prvih sedam mjeseci ove godine 935 miliona KM indirektnih poreza (PDV, akcize, carine), te 476 miliona KM direktnih poreza (doprinosi, porez na dohodak, porez na dobit) VIŠE u odnosu na isti period prošle godine. Primjenom ove mjere u periodu oktobar – decembar ove godine, u velikoj mjeri se pomaže građanima i privredi. Poslodavac nema dodatne izdatke, a radnik dobiva znatno veću platu. Unaprijed ću odgovoriti i na pitanja koja će biti, a odnose se na to da će poslodavac “uzeti” sebi ovo povećanje. Kada je plata definisana u bruto iznosu, onda bilo koje smanjenje poreza ide direktno na račun radnika, bez mogućnosti da poslodavac bilo šta tu uradi”, naveo je Hadžić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE