20.1 C
Kakanj
Utorak, 18 Maja, 2021

Edin Forto: “Nema novca za potpuno zatvaranje”


Na hitnoj sjednici kantonalne Skupštine Forto je podsjetio da je proteklog vikenda na području Kantona bilo na snazi djelimično zatvaranje.
“Zatvorili smo neke sektore i smanjili kretanje među ljudima. Uvjereni smo da je to dobar potez bio za vikend jer se vikendima najviše širi zaraza. Dokazano je da smanjenje kretanja među ljudima ima efekta u epidemiologiji“, naveo je on i istakao da Vlada neće zatvarati grane za koje nema adekvatan paket pomoći.
Direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav informisala je poslanike u Skupštini Kantona Sarajevo da je za ovaj kanton iz “Kovaks” sistema planirano 83.000 doza vakcina protiv virusa korona i da je napravljen plan vakcinacije.
Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Kantona Sarajevo Amela Kečo upozorila je da u domovima zdravlja, od 150, trenutno radi samo 60 timova, a da ih je potrebno 280.
“Prinuđeni smo da u popodnevnim smjenama potpuno zatvorimo ambulante kako bi popunili ostala mjesta“, rekla je Kečo i ukazala na nedostatak kadra.
Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je sumnju u današnje brojke hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, s obzirom na to da je za dan zabilježeno povećanje od 200 pacijenata, dok je u danima prije rast hospitalizovanih bio postepen, piše “Srna”.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO